Vaak horen we van onze klanten en bezoekers (op Discord, maar ook Facebook en eMail) dat zij twijfelen over het nut van NFT’s. Het is niet eens “tastbaar”, dus eigenlijk heb je helemaal niks in handen? Dat zijn de spullen in je kluis op dit moment ook niet, net als je bankrekening. Als iets ons wel heeft geleerd dat veel nieuwe gehypte diensten of technieken niet meer zo snel verdwijnen, dan is het de cryptoscene wel. Sinds 2008 is bijna ieder Crypto-project booming.

NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbaren token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.

Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat (bijna) alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds vaker hiervoor ingezet. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar. 

De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.

De NFT-scene is net geboren

Ondanks het feit dat NFT’s mondjesmaat al een aantal jaren aanwezig zijn, is het pas sinds 2021 echt aan het boomen.

De opkomst van NFT’s in het digitale ecosysteem heeft ertoe geleid dat makers van inhoud, of het nu artiesten, muzikanten of zelfs ontwikkelaars zijn, hun producten nu rechtstreeks aan de consument kunnen veilen. Meest recentelijk werd een digitale illustratie geveild door Beeple verkocht voor maar liefst $ 69,3 miljoen. Andere immateriële activa, zoals de eerste tweet van Twitter-CEO Jack Dorsey, werden verkocht voor een prijs van meer dan $ 2 miljoen, terwijl een digitale illustratie door de vriendin van Elon Musk, Grimes, werd verkocht voor $ 6 miljoen.

Een originele video van LeBron James die een paar spelers onderdompelt, is geveild voor $ 200.000.
Deze stijgende populariteit van NFT’s kan parallellen trekken met het feit dat consumenten al vóór deze trend bereid waren grote bedragen te betalen om fysieke producten te bezitten. Blockchain-technologie heeft de verschuiving van deze transacties naar een digitaal grootboek mogelijk gemaakt, waar de verandering van handen tussen eigenaren openbaar toegankelijk is.

Het internet was ooit ook een opgegeven hype

Een krantenknipsel uit de jaren 2000’s doet steeds vaker de rondte in de NFT-scene. Hierop valt het volgende te lezen:

“Het internet is mogelijk een tijdelijke hype: miljoenen stoppen ermee”

We zitten nog aan het begin van de NFT-boom. Slechts een miniscuul gedeelte van alle internetgebruikers heeft de NFT-techniek ontdekt; de focus ligt nu vooral op het kunst-gedeelte, maar NFT’s zijn zoveel meer dan een JPEG alleen. Ook steeds meer bedrijven omarmen NFT’s. Zij kunnen achterblijven omdat concurrenten wél meegaan. Zo blijft het balletje rollen…

Letterlijk alles kan een NFT worden.

The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.

Gaat 2022 het jaar van de non-fungible tokens worden?

Nadat Nike, Meta, Disney, Google en vele Index funds kort geleden zijn ingestapt in de NFT-scene of een eigen collectie hebben uitgebracht is het niet de vraag óf NFT’s gaan boomen, maar wanneer. Gezien de oplopende volumes op NFT-Marktplaatsen is het de verwachting dat 2022 hét jaar van de NFT’s gaat worden. Vooral ook omdat onder andere Coinbase een extreem groot NFT-Marktplaats zal lanceren. Steeds meer mensen zullen met deze techniek in aanraking komen. Neem ook een kijkje naar dit filmpje dat geüpload is door Elon Musk met daarin Bill Gates in 1995 over het internet.

GRATIS ONLINE NFT CURSUS!
De razend interessante wereld van NFT Cryptokunst staat nooit stil. Schrijf je daarom in voor onze GRATIS NFT Cursus “Handelen in NFT’s en Crypto” op onze NFT Academy, waar non-fungible token experts je de laatste kneepjes uit het vak leren.

Meld je ook aan voor de NFT-Nieuwsbrief, want er komt veel meer gratis goeds aan!

.

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!