De kunstwereld is begin 2021 opgeschrikt door de enorme belangstelling en potentie van zogenaamde NFT’s. Opeens was digitale kunst bereikbaar voor kopers en verkopers. Met de verkoop van Beeple’s $69-miljoen dollar kostende (93 Miljoen Singaporese dollars) NFT heeft bijna ieder nieuws-website de NFT-techniek onder de aandacht gebracht. De rise-and-rise van non-fungible tokens zou niet hebben plaatsgevonden zonder één voorheen anonieme NFT-gebruiker, ‘MetaKovan’. Wie is MetaKovan, wat heeft hij betekend voor de NFT-scene en wat zijn zijn plannen? Je leest het in dit artikel.

“NFT’s zijn geen investeringen,… het is zelfs gekker (riskanter) dan investeren in cryptovaluta!”

Kort over MetaKovan en NFT’s:

  • MetaKovan is een 32-jarige ondernemer uit India, woonachtig in Singapore
  • ‘MetaKovan’ is het psuedonym van Vignesh Sundaresan.
  • MetaKovan besloot uit de anonimiteit te stappen omdat ‘MetaKovan’ meer aandacht trok dan de NFT zelf
  • NFT’s zijn digitale objecten zoals een foto, animatie of tekening
  • NFT’s zijn uniek: certificates of authenticity worden gemaakt door de blockchain

MetaPurse, MetaKovan’s Crypto-investeringsbedrijf

MetaKovan is eigenaar van MetaPurse, een Crypto-investeringsbedrijf. Als jonge investeerder stak MetaKovan veel (crypto)geld in diverse cryptoprojecten zoals Bitcoin. Met de aankoop van Beeple’s “5000 days” wilde de investeerder dat de aandacht gevestigd werd op NFT kunstwerken. En óf dat is gelukt… Jawel, maar met een kanttekening. Veel mensen en organisaties vroegen zich af wie ‘MetaKovan’ is.

Na de veiling werd een zoektocht geopend naar de anonieme koper van Beeple’s NFT. Uiteindelijk besloot MetaKovan zijn ware identiteit naar buiten te brengen. De naam? Vignesh Sundaresan.

Vignesh zijn doel met de aanschaf van Beeple’s NFT is heel duidelijk: het kunstwerk zal deel uitmaken van een digitale spelwereld, genaamd MetaVerse. Hierin kunnen spelers digitaal rondwandelen en kunstwerken aanschouwen. Beeple’s ‘5000 days’ bevat 440 miloen pixels. Pixels die allemaal hun plekje hebben gevonden in de digitale wereld.

Vignesh Sundaresan, de echte naam van ‘MetaKovan’

MetaKovan is een 32-jarige Indiër uit Singapore. Als kind had hij het niet breed, maar sinds hij Bitcoin al heel vroeg ontdekte (iedereen verklaarde hem voor gek!), gaat het snel!

India is een land dat veel armoede kent. Een eigen computer of laptop? Dat heeft bijna niemand. Zo ook niet MetaKovan. Wat hij wel kon aanschaffen in 2012? Een USB-stick. Een USB-stick met al zijn bestanden.

De jonge Vignesh Sundaresan

“Als mijn vrienden sliepen leende ik hun laptop. Snachts. Ik was toen bezig met websites ontwikkelen. Veel websites mislukten. 51 van de 54 websites mislukten.”

Op een dag stuitte Vignesh op BitCoin. Vignesh was direct verkocht. Vanaf dat moment investeerde Vignesh 5000 dollar in Bitcoin en Ethereum. Dag in, dag uit was MetaKovan bezig met het opzetten van websites en scripts over cryptovaluta zoals Bitcoin.

Sinds 2012 heeft MetaKovan de investering van 5000 dollar omgezet in ruim 1 miljard dollar. 99,99% Van dat geld bevindt zich online. Je raadt het al: in crypto!

“De NFT Crypto-markt zal een duidelijke scheiding laten zien van een paar hoog-geplaatste items (van bekende kunstenaars), en een heleboel items die bijna waardeloos zijn. Met mijn bod op Beeple’s “Everydays: the first 5000 days” wil ik de artiest steunen en de techniek tentoonstellen.”

MetaKovan won de veiling nipt van Justin Sun

MetaKovan won de veiling in maart 2021 op Christies van Beeple’s kunstwerk nipt van Justin Sun, een andere crypto-investeerder.

Benieuwd naar MetaKovan? Bekijk het filmpje over zijn NFT-aankoop op ons YouTubekanaal. Dank gaat uit naar NAS.

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!