De populariteit van NFT’s is te danken aan de ‘N’ in NFT. Non, oftewel niet. Wat is het verschil tussen NFT’s en FT’s? Het is belangrijk om te weten wat het verschil is zodat je een onderscheid kunt maken tussen algemene en speciale tokens in omloop.

Wat is een non-fungible token?

Een NFT is in principe een uniek stukje techniek wat niet dupliceerbaar is. Vergelijk het met een serienummer, of in dit geval een token (code) in de Etherium Blockchain.

Wat is een fungible token?

Een FT, of fungible token, is een algemene token, of minder unieke token. Vergelijk het met briefgeld. Een briefje van € 20 is niet zo speciaal of uniek. Daarvan zijn er miljoenen van in omloop. Een biljet is dus een FT. Net als de Bitcoin: deze zijn zo algemeen en standalone dat deze verwisselbaar zijn met elkaar. Je kunt een Bitcoin ontvangen, en weer doorsturen naar een ander om nogmaals via een ander weg een Bitcoin te ontvangen: in principe heb je alsnog die “ene Bitcoin” ontvangen. Omdat deze algemene “tokens”, Bitcoins dus, niet uniek zijn spreek je van een FT. Dergelijke transacties vinden plaats onder het ERC-20 protocol. Deze standaard wordt het meest gebruikt voor tokens.

Ondanks dat een eurobiljet een FT is, bevat ieder biljet wél een uniek serienummer. Je zou het serienummer van een biljet dus kunnen zien als NFT.

NFT’s maken geen gebruik van een algemeen ERC-20 protocol, maar van een ERC-71 of ERC-1155 protocol. Dit protocol zorgt ervoor dat alle tokens die uitgegeven worden controleerbaar en uniek zijn, net als bij producten met een serienummer. Zo kun je altijd herleiden waar een token vandaan komt en of deze hetzelfde is als een eerder uitgegeven token.

NFT’s zijn niet deelbaar

Een ander verschil tussen het ERC-20 en 71/1155 protocollen is dat je bij het ERC-71 en 1155 protocol de token niet kan verdelen in meerdere tokens. Iedere NFT kan dus alleen als geheel worden verhandeld.

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!