“Wat een pech” is eigenlijk toepasselijker als naam voor deze blog. In de Metaverse maak je als je even niet goed oplet fouten die veel rampzaliger kunnen uitpakken dan in het echte leven. Je pensioen kan verdwijnen, je wallet kan worden gehacked of als je de komma verkeerd plaatst ben je zo een ‘aapje’ kwijt voor noppes! Het ergste van alles? Je krijgt de fout nooit meer ongedaan. In de NFT (non-fungible tokens) en cryptowereld kun je dergelijke fouten niet terugdraaien, wat wel kan in de traditionele financiële wereld.

Bored Ape Yacht Club NFT

In dit geval probeerde ene Max zijn Bored Ape voor 75 ETH van de hand te doen. Dat mislukte. Want dikke vingers. Of gewoonte. De NFT werd voor slechts 0.75 op een NFT Marktplaats geplaatst.

Dat de Bored Ape Yacht Club-NFT’s gewild zijn kon je eerder al lezen op onze website. Bijna iedere techno-BN-er zoals Kwebbelkop en DJ Khaled heeft er eentje aangeschaft.

De winst? $210.000,- in een minuutje or so…

MAX (de loser, geen Verstappen)

Slimme koper betaalde $34.000 aan GAS-fees

De een zn dood, is de ander zn brood! Hoe toepasselijker kun je het krijgen? Nou, de slimme bot-opkoper wist dat hij niet de enige was, en dus zette hij 1000% van het NFT-bedrag in om de GAS-transactie/blockchain te betalen. Zo ben je bijna verzekerd van een ubersnelle transactie en dus het bezit van een aapje.

NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.

Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar

De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.

Het aapje werd direct weer gelist voor een kwart miljoen dollar. De winst? $210.000 in een minuutje or so…

‘Hoe is het gebeurd? Een gebrek aan concentratie, denk ik,’ vertelde Max me. “Ik som elke dag veel items op en lette gewoon niet goed op. Ik zag de fout meteen toen mijn vinger op de muis klikte, maar een bot stuurde een transactie met meer dan 8 eth [$ 34.000] aan gaskosten, dus het werd meteen afgekapt voordat ik op annuleren kon klikken, en boem pats!… 250k was weg.”

MAX (de loser, geen Verstappen)
Bored Ape Yacht Club NFT eigendom van kwebbelkop
Bored Ape Yacht Club-aapje, eigendom van Kwebbelkop

The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.

In de NFT wereld eet je, anders word je opgegeten

Reguliere banken zouden grote fouten snel ongedaan kunnen maken. In de NFT-wereld geldt het recht van de grootste en snelste. Bots maken vandaag de dag veel meer uit dan de meeste verzamelaars; hele collecties worden door bots soms wel opgekocht binnen 5 minuten.

In het verleden zijn vergelijkbare situaties erg vaak voorgekomen: zo werd in augustus een CryptoPunk voor 19.000 dollar in plaats van 19 miljoen dollar verkocht.

“De industrie is zo nieuw dat er slechte dingen gaan gebeuren, of het nu jouw schuld is of de technologie”, zei Max. “Als je de uitkomst niet meer onder controle hebt, vergeet het dan en ga verder.”

MAX (de loser, geen Verstappen)

GRATIS ONLINE NFT CURSUS & CASHBACK BIJ NFT SECRETS CURSUS!
De razend interessante wereld van NFT Cryptokunst staat nooit stil. Schrijf je daarom in voor onze GRATIS NFT Cursus “Handelen in NFT’s en Crypto” op onze NFT Academy, waar non-fungible token experts je de laatste kneepjes uit het vak leren.

Op zoek naar een cursus die dieper in de materie duikt? Neem dan een kijkje op deze link. Bij het bestellen van deze cursus ontvang je tevens een Bol.com tegoedbon, NFT eBooks én Adobe Photoshop NFT Templates!

Meld je ook aan voor de NFT-Nieuwsbrief, want er komt veel meer (gratis) goeds aan!

.

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!