NFT’s zijn hot! Dit jaar zijn we overrompeld door de immense aandacht (wereldwijd) voor NFT’s! Deze populaire blockchain techniek zorgt ervoor dat kunstenaars, technici, onderzoekers, verzamelaars en miljonairs hun tijd en geld beter kunnen inzetten. Voor kunstenaars is het een nieuw verkoopkanaal via een van de vele NFT-marktplaatsen. Voor miljonairs zoals Twitter-eigenaar Jack vooral een tentoonstelling, terwijl zogenaamde “verzamelaars” en miljonairs voornamelijk geïnteresseerd zouden zijn in het witwassen van (crimineel en drugs)geld. Hoe komt het dat NFT’s ook worden gebruikt door criminelen die belastingontduiken en geld witwassen? Wij onderzochten dit en leggen jou nu uit waarom “NFT-kunst” door criminelen wordt gebruikt voor duistere doeleinden…

“Wat is de waarde van een leeg vel papier als NFT? €1 of €1.000.000? Jij bepaald dat helemaal zelf!” Over Kunst valt niet te twisten!

Hoe worden NFT’s gebruikt voor het witwassen?

Met behulp van een voorbeeld leggen we uit hoe criminelen aan de slag gaan. Even wat achtergrondinformatie… Crypto-investeerder en uber-bearish crypto-commentator Mr. Whale heeft de aandacht gevestigd op de donkere kant van de ontluikende NFT-ruimte. In een blogpost eerder deze week schreef de Bitcoin early adopter de populariteit en bekendheid van NFT’s toe aan hun vermogen om het witwassen van geld en belastingontduiking voor de rijken te vergemakkelijken.

The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.

“Achter een groep miljonairs die digitale kunst kopen tegen ongelooflijk hoge prijzen, is dit weer een vreselijke manier om geld wit te wassen. Illegale winsten omzetten in legale winsten.”

Mr Whale

“Als je $ 1 miljoen aan illegaal geld hebt, zou je $ 1 miljoen uitgeven aan je eigen NFT. U kunt dit zelf doen of een vertrouwd account van derden gebruiken (contant). Dan verkoop je de nietszeggende “NFT” voor niets door en cash de winst.”

Criminelen gedragen zich hierbij in de eerste instantie als de (anonieme) koper van “hun” NFT. Het hele bedrag is nu “winst”. De NFT wordt vervolgens gekocht door een andere crimineel met (veel meer) geld. Zo blijft het (anonieme) balletje rollen en kun je als “kunstenaar” claimen dat je kunstwerk verkocht is.

Nog een voorbeeld van “Mark de Witwasser”

GRATIS ONLINE NFT CURSUS & CASHBACK BIJ NFT SECRETS CURSUS!
De razend interessante wereld van NFT Cryptokunst staat nooit stil. Schrijf je daarom in voor onze GRATIS NFT Cursus “Handelen in NFT’s en Crypto” op onze NFT Academy, waar non-fungible token experts je de laatste kneepjes uit het vak leren.

Op zoek naar een cursus die dieper in de materie duikt? Neem dan een kijkje op deze link. Bij het bestellen van deze cursus ontvang je tevens een Bol.com tegoedbon, NFT eBooks én Adobe Photoshop NFT Templates!

Meld je ook aan voor de NFT-Nieuwsbrief, want er komt veel meer (gratis) goeds aan!

.

Laten we zeggen dat Mark een cryptocurrency-token heeft uitgevonden genaamd “Grapperhaus Coin”, die hij heeft gemaakt met als enig doel miljoenen aan beleggersfondsen te stelen.
Nadat hij de detailhandel heeft gelokt door het op zijn blog te shillen, besluit Mark (die het grootste deel van het aanbod bezit) zijn bezit te dumpen en de zwendel te verlaten.
Grapperhaus Coin daalt -99,99% en Mark is nu rijk!
Mark zou grote moeilijkheden ondervinden bij het proberen om deze fondsen naar zijn bankrekening over te schrijven, omdat hij zou worden ondervraagd over de bron van het geld. (Wwft, Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme).

In plaats daarvan besluit hij het geld te “legitimeren” via NFT’s.
Laten we zeggen dat Mark $ 10 miljoen aan illegale winst heeft van zijn plan.
Stap 1: Koop een normale NFT (met legaal geld)
Stap 2: Koop je eigen NFT voor $10M (met het illegale geld en een andere wallet/geheim account)
Stap 3: Claim $10 miljoen aan schone winsten! Woehoe!

“Nu steeds meer artiesten, kunstenaars en zangers (DJ’s) de aandacht verschuiven naar NFT’s (non-fungible tokens), doen ook witwassers dit!”

Waarom wassen criminelen geld wit met Crypto Kunst en Non Fungible Tokens

In de VS halen Crypto/NFT-eigenaren trucjes uit om geen belasting te betalen…

In de Verenigde Staten is de IRS (Belastingdienst) voor schut gezet. NFT-“kunstenaars” hebben ontdekt dat zij voor het hele jaar 2021 (en eerder) eigenlijk geen belasting hoeven te betalen. Even een voorbeeldje:

Net als op de NFT-witwas manier kan men NFT’s gebruiken om in de VS belasting te ontduiken. Volgens Mr. Whale en Medium.com gaat het als volgt:

  1. Mint (ontwikkel) 11 NFT’s
  2. Verkoop eentje aan een vriend voor €10.000
  3. De andere 10 NFT’s (van niks) “doneer” je aan een goed doel.
  4. Je hebt nu een “schuld” van €100.000
  5. Je hoeft ineens geen belasting meer te betalen. Easy peasy!

The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.

Moeten de FIOD, Belastingdienst en Politie toezicht houden op NFT’s?

Om al deze redenen zouden NFT’s moeten worden onderworpen aan een overeenkomstige beoordeling door regelgevers en belastingautoriteiten, en de heer Whale zei dat hij hier geen twijfels over heeft. Als de overheid deze technologieën uiteindelijk hard zal aanpakken.

Om deze redenen zal de NFT-scene volgens beide waarschijnlijk de aandacht trekken van toezichthouders en belastingautoriteiten. De heer Whale zei dat hij er geen twijfel over heeft dat regeringen deze trend zullen doorbreken en voegde eraan toe: “Hoewel er een aantal NFT-uitwisselingen zijn zonder KYC/AML-regelgeving, zal dit in de toekomst zeker veranderen.”

NFTs en witwassen: worden fraudeurs ineens “artiesten”?!?!

Zoals eerder dit jaar door Cointelegraph werd gemeld, zullen beleggers die de winst van hun crypto-holdings gebruiken om NFT’s te kopen, waarschijnlijk nog steeds vermogenswinstbelasting moeten betalen bij het indienen van hun belastingen in de Verenigde Staten.

Disclaimer: Vanwege juridische redenen is dit artikel en bijbehorende “stappenplan” geen ware handleiding om geld wit te wassen middels NFT’s, maar een beknopte educatieve uitleg over hoe geld witwassen met NFT’s werkt. Wij zullen op geen enkele manier het witwassen van gelden steunen, noch helpen wij individuen met vragen hierover. Bij verzoeken om strafbare informatie te verkrijgen doen wij aangifte bij de Politie.

Wanneer houdt de FIOD en Belastingdienst controle op het tegengaan van fraude met crimineel geld en NFTs

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!