Sinds de NFT-boom van 2021 spreken steeds meer traditionele kunstenaars zich uit tegen gebruikers die hun werk stelen, ze als NFT’s opslaan en ze weer doorverkopen op OpenSea of vanwege het mogelijk witwassen van geld. Maar volgens sommigen is er misschien een mogelijke oplossing – een die gebruikers dwingt serieus na te denken over het Web2 versus Web3-debat.
Tijd voor een Open “Zee van veranderingen”?
Twitter-gebruiker Batsy deelde mee dat hij probeerde hun gestolen NFT-kunstwerk te laten verwijderen via OpenSea en Google, dus hadden ze een klacht hadden ingediend via het inhoudsrapportageformulier van Google. De gebruiker beweerde dat Google vervolgens de afbeelding van hun gestolen werk verwijderde, zelfs als de pagina zelf nog in de lucht was. De post ging snel viraal toen andere artiesten die hun gestolen werk op OpenSea zagen, zeiden dat ze dezelfde truc zouden uitproberen. Wat bleek? Je kunt niet zomaar alles kopieren en als NFT doorverkopen op OpenSea of een andere NFT-Marktplaats:

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!
Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.
OpenSea laat veel steken vallen
Veel NFT-Kunstenaars en verzamelaars klagen over het feit dat OpenSea zeer laks omgaat met auteursrechtenschendingen van NFT-afbeeldingen en collecties. OpenSea.io beschikt niet eens over een auteursrechten-departement, wat zeker gezien de grote volume handel op dat platform wenkbrouwen doet fronzen!
NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.
Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar.
De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.