Ghozali Everyday is een van de laatste NFT-collecties die veel aandacht trekt. Het bestaat uit dagelijkse selfies gemaakt door een 22-jarige Indonesische student. Hoe slim!

Jarenlang iedere dag een Selfie als NFT

De afgelopen jaren (sinds 2017) heeft de 22 jarige Sultan Gustaf Al Ghozali uit Semarang, Indonesië, bijna dagelijks 1 foto gemaakt van zichzelf en deze als NFT (non fungible token) op NFT Marktplaats Opensea geplaatst in de collectie “Ghozali Everyday”. Er zijn tot nu toe al ruim 1000 NFT’s verkocht.

The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.

Van Selfie-video naar NFT-miljonair

Waarom hij hiermee is begonnen? De student zal gedurende zijn IT-opleiding, dat vijf jaar duurt, dagelijks een foto maken om uiteindelijk een filmpje te maken van alle genomen foto’s. Dat plan veranderde niet zo lang geleden toen NFT’s in opkomst kwamen. “Waarom maak ik hier geen NFT-Collectie van?” dacht Sultan en zo geschiedde.

Hoewel het project misschien geen diepgaande artistieke waarde heeft, ligt de bodemprijs momenteel op 0,25 ETH, en Ghozali Everyday, zoals de student het initiatief thematisch noemde, heeft voor 380 ETH aan volume verhandeld. Even voor de goede orde: bij een Ethereum stand van €3000 is dat al meer dan €1 Miljoen. Er zijn momenteel 520 walletadressen die een NFT uit de collectie bezitten.

NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.

Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar

De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!