Nu NFT-kunst van de grond komt, worstelen kunst-galerijen met hoe ze deze het beste kunnen weergeven. Je weet wel: NFT’s zijn eigenlijk digitaal. Ontastbaar. “Non-Fungible Tokens”.Decrypt bezocht twee Londense galerijen die heel verschillende benaderingen hanteerden.

Non-fungible tokens (NFT’s) hebben de kunstwereld het afgelopen jaar stormenderhand veroverd, met een omzet van meerdere miljoenen dollars die NFT-makers zoals Beeple in de gelederen van ‘s werelds best betaalde artiesten stuwden. Eerbiedwaardige veilinghuizen zoals Christie’s en Sotheby’s hebben de kans gegrepen door de verkoop van NFT-collecties zoals CryptoPunks en Bored Apes te organiseren.

Dat alles roept een raadsel op: hoe toon je deze alleen-digitale kunst als je hem eenmaal hebt gekocht? Hoe presenteer je zoiets ongrijpbaars als een digitaal bestand in een real-world setting? En wat is de beste manier om een NFT van een geanimeerde GIF te laten zien?

Kunstgalerijen worstelen met deze vraag, terwijl hun bestaande klanten uit de traditionele kunstwereld hun tenen in de NFT-wateren beginnen te dompelen.

Aan de muren hingen Sealed CryptoPunks – ingelijste lithografieën van de pixelart-avatars, opgehangen naast een verzegelde envelop met de zaadzin voor de portemonnee met de punker. 3D-geprinte Meebits verdrongen zich om ruimte met prints van Fidenza generatieve kunstwerken en Bored Apes. En kunstwerken uit de selectie van traditionele, gevestigde kunstenaars van de galerij worden gecombineerd met NFT’s en gepresenteerd naast werken van NFT-makers.

The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.

“We proberen de grenzen echt te vervagen”, zegt Jake Elias, hoofd van de afdeling Digital van HOFA. “Voor ons om plotseling te gaan, ‘Jongens, kunnen jullie verhuizen voor deze hele nieuwe ruimte?’ – we dachten niet dat het goed was.”

In plaats daarvan wilde HOFA traditionele kunstenaars integreren met de opkomende ruimte van NFT’s, en “ze het gevoel geven dat ze er deel van uitmaken”, zei Elias. “Door dit te doen en ze naast Glyphs, Fidenzas, Punks te plaatsen, hebben ze nu zoiets van, wauw, deze ruimte geeft ze nog meer doel.”

Een van de hoogtepunten voor Kennedy was het naast elkaar plaatsen van kunstenaars uit de oude kunstwereld en de nieuwe golf van NFT’s. “Voor ons was het echt interessant om een artiest als Jake Chapman, bijvoorbeeld – een van de YBA’s [Young British Artists] – te hebben die zijn eerste NFT maakte en dat naast een Krista Kim of een Brendan Dawes liet plaatsen; deze artiesten die komen echt uit totaal verschillende werelden”, aldus Kennedy.
Voor zowel het Institut als het House of Fine Art bestond een groot deel van de shows uit het opleiden van kunstenaars uit de traditionele kunstwereld over de fijne kneepjes van NFT’s.

Het leverde ook een aantal filosofische raadsels op. “Of een NFT zelfs kunst kan worden genoemd of niet, is een vraag waar we eeuwen over kunnen discussiëren”, zei Kennedy. “De visuele presentatie van het werk is niet echt de NFT; de NFT is het contract dat je krijgt als je het werk bezit, in tegenstelling tot de visuele representatie van de kunst zelf.”

Ook is het de vraag of de NFT deel uitmaakt van het kunstwerk. ‘Sluiten ze elkaar uit? Zijn ze één en hetzelfde? Dat is een vraag,’ bedacht Kennedy, ‘waar iedereen nog steeds mee probeert te worstelen.’

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!