Mark Zuckerburg, de CEO van Facebook (social app) heeft aangekondigd dat het bedrijf zijn naam, mede door de vele negatieve berichtgeving in de media, zal worden gewijzigd naar “Meta” (Meta.com). In de NFT-wereld weten we wel waarom: de omni-ervaring van sociale media zorgt ervoor dat we de online Metaverse steeds vaker zullen omarmen. Het is de bedoeling dat alle apps onderling met elkaar verenigbaar zijn; de individuele apps binnen Meta zullen wel hun eigen naam behouden. Facebook zal dus blijven bestaan als social media app. Instagram en WhatsApp ook.

“We gaan niet meer online, we leven online!”

Google Instructeur, Den Bosch 2020.

Facebook en Meta: de nieuwe rebranding om de introductie van NFT’s soepeler te laten verlopen

Bij NFT’s (non-fungible tokens) denkt men vaak aan digitale kunst. Wij hebben eerder al uitgelegd waarom dit de lading niet dekt. De NFT-techniek, gebaseerd op de Blockchain, is veel meer dan het vastleggen van kunst alleen. In de toekomst zullen NFT’s voor alledaagse zaken worden gebruikt. Van internetbankieren tot het kopen van online goederen; de verschuiving vindt vandaag al plaats.

Het lijkt erop dat Facebook Meta andere Sociale Media bedrijven een stapje voor wilt blijven.

Mark Zuckerberg kondigde de naamswijziging aan tijdens het evenement Facebook Connect. Volgens Mark zal Meta ervoor zorgen dat creators, gebruikers en lurkers een beter, open platform kunnen creëren.

“We’ll all need to work together from the beginning to bring the best possible version of this future alive. Online verbinding evolueert. Wij ook.”

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg tijdens de presentatie van “Meta”

Meta zal Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Smart Glasses een nieuwe push geven.

Volgens Mark voldoet de naam “Facebook” niet meer voor het hoofdbedrijf. “De naam “Facebook” dekt de lading niet meer. We willen uitbreiden.” Mark ziet het bedrijf als een Metaverse. Een onaantastbare plek waar alles samenkomt.

Vanaf nu zal het merk Meta veel zichtbaarder worden en de leiding nemen over alle andere apps binnen Meta, zoals Facebook, Instagram en WhatsApp.

“If this is the future you want to see, then i’ll hope you will join us.”

Mark Zuckerberg, Meta CEO

Wat is een “Metaverse” nou precies?

De Metaverse en NFT’s zijn bijna synoniem geworden. Een van de redenen hiervoor is de explosie van NFT’s in blockchain-gaming. Voor velen zal de Metaverse zich materialiseren via virtuele werelden, en interoperabele games zijn hiervoor een voor de hand liggendiets. Echte identiteiten gekoppeld aan digitale avatars zijn slechts één manier waarop de NFT’s toegang bieden tot de metaverse.

Het Metaverse is een collectieve virtuele gedeelde ruimte die ontstaan is door het samensmelten van de virtueel aangestuurde fysieke realiteit en van de reeds fysiek bestaande virtuele ruimten. Dit omvat alle virtuele wereldenaugmented reality en het internet. Het woord metaverse is een samenstelling van het voorvoegsel “meta” en het Engelse woord “universe” en wordt gebruikt om het concept te beschrijven van een volgende generatie of versie van het internet, waarin alle bestaande, gedeelde, en 3D virtuele ruimten aan elkaar verbonden zijn in een alles omvattend virtueel universum.

De term is bedacht door Neal Stephenson in zijn sciencefictionroman Snow Crash (uit 1992), waarin mensen als avatars in contact staan met elkaar en met softwareagenten, in een driedimensionale ruimte die een metafoor voor de werkelijke wereld vormt. Stephenson benut de term om een op een virtuele werkelijkheid gebaseerde opvolger van het internet aan te duiden. Soortgelijke concepten verschenen onder uiteenlopende namen in het cyberpunk sciencefictiongenre dat teruggaat tot het in 1981 verschenen boek True Names.

Direct veel kritiek op Meta: “Naamsverandering zegt niet veel”

Direct na de bekendmaking van de naamswijziging overstroomde het internet met negatieve reacties over de naamswijziging. Volgens velen zal “Facebook” met Meta nog veel meer privacyschendingen aan zijn laars slepen.

Ook zou de macht van Meta/Facebook te groot worden.

The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!