INGEZONDEN – In de Metaverse kom je online samen. Waarom niet gelijk tonen wat je waard bent? De Metaflower Super Mega Yacht is zojuist verkocht voor $ 650.000 in de virtuele wereld van The Sandbox. De gelukkige (en anonieme) eigenaar van het Metaflower Super Mega Yacht zal kunnen genieten van zijn volledig digitale DJ-booth, helikopterlandingsplatform en enkele hot tub in “The Fantasy Islands”, een zelf beschreven “luxe vastgoedontwikkelingsproject van 100 NFT privé-eilanden (bestaande uit NFT-land in de Sandbox + architectonisch unieke 3D NFT-villa’s) op de Ethereum-blockchain.”

De Metaflower Super Mega jacht uit The Sandbox NFT-game

Ik kan niet geloven dat ik deze woorden moet schrijven, maar een gigantisch virtueel jacht dat zojuist in een videogame is verkocht voor $ 650.000 in echt geld, nou ja echte cryptocurrency, waarbij met succes alle slechtste aspecten van de NFT- en crypto-trends worden gecombineerd tot een actueel en toch op de een of andere manier nog steeds een nepaankoop…

Er zijn veel bewegende delen in deze hele situatie, dus ik ga proberen het op te splitsen voor degenen onder ons – inclusief ikzelf – die geen idee hebben wat er op aarde gebeurt. Deze verkoop vond plaats in iets dat The Sandbox wordt genoemd, wat in feite een virtuele gamewereld is, een ‘metaverse’ waar spelers hun virtuele ervaringen kunnen ‘spelen, bouwen, bezitten en er geld mee verdienen’.

The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.

Ik heb het gevoel dat dit hele concept een voorbeeld nodig heeft om het logisch te maken. Laten we zeggen dat je een huis hebt gebouwd in Minecraft (of een andere videogame naar keuze). Ondanks het feit dat je het hebt gebouwd, is het technisch nog steeds ‘eigendom’ van de makers van Minecraft. In The Sandbox is alles wat je maakt je eigendom en kun je het verkopen voor in-game tokens die in de echte wereld een geldwaarde hebben.

Op gameplatforms zoals The Sandbox kunnen mensen luxeartikelen zoals jachten kopen en verkopen. En dit gigantische jacht – gruwelijk het Metaflower Super Mega Yacht gedoopt – werd verkocht voor 149 Ethereum, wat zich op dit moment vertaalt naar ongeveer $ 650.000 in echt, echt geld.

Waar gaat het heen met de NFT-wereld?

Zoals je waarschijnlijk al begrepen hebt, zie ik de aantrekkingskracht van dit hele… ding gewoon niet. Ik kan er mijn hoofd niet bij houden om mijn zuurverdiende dollars uit te geven aan iets dat alleen virtueel bestaat, maar sommige mensen hebben er genoeg waarde in gezien om meer dan $ 2 miljoen uit te geven aan virtuele percelen Sandbox-land. En ik kan niemand vinden om het punt van het zogenaamde “driedimensionale internet” van de metaverse uit te leggen die het idee nog niet helemaal heeft begrepen.

NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.

Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar

De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!