De NFT-storm raakt haast alles en iedereen! Non-fungible tokens hebben de manier van gaming, licensering, geld verdienen en social media permanent veranderd. Door de mogelijkheden van de blockchain bestaan er sinds kort ook zogenaamde NFT-domeinnamen. Omdat dit fenomeen helemaal nieuw is en je het nut ervan (misschien) nog niet kent, hebben we dit artikel geschreven zodat je er meer over zal komen te weten. Zo zullen we het verschil met normale domeinnamen uitlichten en of ook NFT-domeinnamen worden opgenomen in Google’s zoekindex. Leggo!
Wat is een NFT-domeinnaam?
We hebben op deze website al vaak gesproken over NFT’s, oftewel non-fungible tokens. In het kort zijn NFT’s digitale assets die op de blockchain staan vastgelegd. Hiermee creëer je als het ware unieke eigendomscertificaten die voor iedereen inzichtelijk worden, want: blockchain. NFT-domeinnamen zijn eigenlijk cryptowallet-adressen die gekoppeld zijn aan ENS, hier later meer over. Hierdoor kun je cryptogeld ontvangen op je walletadres, maar dus ook bezoekers via speciale browsers. Ook hier later meer over, want dit is nog wel een groot probleem anno 2022!
“Het concept van NFT-domeinnamen is top, maar de uitvoering lastig en mogelijkheden voor de massa beperkt. Daarom wordt het gebruik ervan niet aangeraden voor de meeste mensen.”
NFT-domeinnamen kennen verschillende bijnamen en synoniemen, zoals:
- Blockchain domeinnamen
- Decentralized domain names
- Web3-domeinnamen
- Wallet domeinen
- Crypto-domeinnamen
Wat is het verschil tussen normale en NFT-domeinen?
Bij “normale” domeinnamen, zoals NFTCryptoKunst.nl, betaal je als klant een bedrag aan een bedrijf (registrar) van wie je eigenlijk de domeinnaam huurt. Je bent, ondanks dat je ervoor betaald officieel gezien niet 100% eigenaar van.
Bij NFT-domeinnamen ligt dit anders. Jouw domeinnaam is wel degelijk van jou, totdat je weer besluit deze door te verkopen. Jij beheert ook alle rechten over de NFT-domeinnaam en content. Ook het kopen gaat vaak anders: dit gebeurd meestal met cryptovaluta zoals Ethereum.
Ook kiezen cryptofanaten wel eens voor NFT-domeinnamen omdat deze veiliger zouden zijn. Je bent namelijk niet meer afhankelijk van registrars zoals Neostrada, TransIP of Versio met hun beperkte gebruikersvoorwaarden. Wanneer je een IPFS (InterPlanetary File System) gebruikt kun je ook nog censuur-vrije websites creëren. Met een NFT-domeinnaam zal een instelling zoals de Ethereum Name Service (ENS) in plaats van DNS optreden om jouw cryptowallet adres om te toveren tot een “leesbare” domeinnaam.
GRATIS ONLINE NFT CURSUS & CASHBACK BIJ NFT SECRETS CURSUS!
De razend interessante wereld van NFT Cryptokunst staat nooit stil. Schrijf je daarom in voor onze GRATIS NFT Cursus “Handelen in NFT’s en Crypto” op onze NFT Academy, waar non-fungible token experts je de laatste kneepjes uit het vak leren.
Op zoek naar een cursus die dieper in de materie duikt? Neem dan een kijkje op deze link. Bij het bestellen van deze cursus ontvang je tevens een Bol.com tegoedbon, NFT eBooks én Adobe Photoshop NFT Templates!
Meld je ook aan voor de NFT-Nieuwsbrief, want er komt veel meer (gratis) goeds aan!
.
Waar kun je NFT Domeinen kopen?
Omdat NFT-domeinnamen veel ingewikkelder zijn dan normale domeinnamen zijn de plekken waar je deze kunt kopen beperkt. “Echte” NFT-domeinnamen koop je bijvoorbeeld bij ENSdomains en Unstoppable Domains. Voor €5 ben je voor de rest van je leven klaar. Top Level Domains (zoals ‘.com’) van Unstoppable Domains zijn onder andere:
- .crypto
- .nft
- .x
- .wallet
- .bitcoin
- .dao
- .888
- .coin
- .zil

Het grote nadeel van NFT domeinnamen: Google
Dan de grote vraag: de indexering van Google van NFT-domeinnamen. We moeten je teleurstellen. Op dit moment (april 2022) indexeert Google nog geen NFT-domeinnamen. Dit kan problematisch zijn voor veel projecten, want wat is een project zonder organisch verkeer? Er bestaan wel andere NFT-zoekmachines zoals NooFT. Zeg nou eens eerlijk: die kende je vast niet. Zo ook de rest van de mensen. Eeuwig zonde!
De oplossing: “normale” NFT-domeinnamen?
Voor de meeste mensen is het kopen of gebruiken van NFT-domeinnamen geen optie. Daarom adviseren we je, als je een NFT-domeinnaam wilt aanschaffen, voor een normale NFT-domeinnaam te kiezen. Neem een kijkje op de h00manly collectie met domeinnamen.

Nog meer problemen voor NFT-domeinen: browsers
We zijn nog niet klaar. De meeste browsers kunnen überhaupt niet omgaan met NFT-domeinnamen! Vaak dien je speciale instellingen toe te passen of een extra extensie voor je browser zoals Chrome’s Bob Extension om NFT-domeinen te kunnen ‘resolven’, oftewel bezoeken.
Wat vind jij van NFT-domeinnamen? Laat het ons weten in de comments en op de socials!

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!
Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.