De interesse in NFT’s, oftewel non-fungible tokens, is nog altijd erg groot. In de scene zien we dat bepaalde transformaties plaatsvinden. Eentje die opvalt is de muziekwereld. Heck, zelfs Snoop Dogg’s kersverse aangekochte Death Row Records wordt het eerste NFT-Muzieklabel wereldwijd. Wat gebeurd er met artiesten en muzikanten die NFT’s willen implementeren en hoe kunnen non-fungible tokens de muziekscene veranderen?

Liedjes, albums, muziek, zelfs songteksten kunnen NFT’s zijn

Voordat we verder gaan is het belangrijk om te weten wat NFT’s nou precies zijn:

NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.

Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar

De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.

Vorig jaar was Kings of Leon de eerste band die een album verkocht als NFT. De Nederlandse DJ Don Diablo is als NFT-influencer ook al erg lang bezig met digitale concerten verkopen als NFT. 6ix9ine, de bekende New-Yorkse rapper heeft ook al veel stof doen opwaaien met NFT’s (ja, en scams).

Artiesten verlaten Spotify, want met NFT’s verdien je meer?

We horen steeds meer geluiden dat artiesten bij bosjes hun muziek van streamingsplatform Spotify halen omdat Spotify veel van de opbrengsten houdt. Van een stream blijft erg weinig geld over voor de artiest of platenmaatschappij.

De realiteit is nog grimmiger als het gaat om muzikanten die hun inhoud verspreiden via streamingdiensten. De meeste van Spotify’s top 0,8% van de artiesten verdienen zelfs minder dan €45.000 aan streaminginkomsten. En wij maar denken dat de meeste artiesten miljonair waren…

LEES OOK: “A journey with the Dogg – Snoop Dogg & NFT’s

NFT’s hebben het potentieel om ervoor te zorgen dat muzikanten eerlijker worden vergoed voor hun werk. Kijk eens naar Mike Shinoda van Linkin Park, die ongeveer $ 11.000 ophaalde voor zijn eerste NFT. In een Tweet zei Shinoda:

“Met NFT’s kunnen we de cijfers voor zichzelf laten spreken. Zelfs als ik de volledige versie van het opgenomen nummer upload naar DSP’s over de hele wereld (wat ik nog steeds kan doen), zou ik nooit in de buurt komen van $ 10k, na vergoedingen door DSP’s, label, marketing, enz. “

Het alternatief? Muzikanten plaatsen hun muziek zelf, zonder tussenpersoon, op de Blockchain om deze als NFT te verkopen.

Blockchain NFT-Muziek maakt collabs en remixes makkelijker

Zoals je weet kun je op de meeste NFT-Marktplaatsen met 1 klik instellen dat iemand anders op de blockchain een percentage van de verkopen ontvangt. Zo kun je in een remix tussen twee artiesten direct alle financiën geregeld hebben!

We hebben al gezien dat NFT’s nieuwe en opwindende samenwerkingen ondersteunen, zoals Pablo Luckers Lambo. Grammy-genomineerde DJ Steve Aoki werkte onlangs samen met digitale artiest Maciej Kuciara om een ​​NFT-collectie uit te brengen. Zoals Kuciara heeft gereflecteerd:

“NFT’s vertegenwoordigen een nieuw canvas voor digitale kunstenaars, waardoor een hele nieuwe generatie kunstenaars kan samenwerken met talent uit verschillende industrieën en een blijvende emotionele impact op de kijker kan achterlaten.”

The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.

Met NFT’s kunnen samenwerkingen lucratiever worden omdat muzikanten ervoor kunnen kiezen om een ​​royalty-inningsmechanisme in de NFT in te bouwen.

Nauw verwant aan collabs zijn remixen. NFT’s kunnen ook profiteren van de steeds populairder wordende ‘remix’-cultuur, die het combineren of bewerken van inhoud aanmoedigt om nieuwe creatieve, afgeleide inhoud te produceren. Een populair voorbeeld van remixen zijn ‘fan edits’, zoals versies van muziek, films of illustraties die door fans worden bewerkt, zodat inhoud wordt toegevoegd aan, verwijderd of aangevuld om iets nieuws te creëren.

Muzikanten en andere makers kunnen remixen stimuleren op manieren die hen ten goede komen door gebruik te maken van ‘upgradebare NFT’s’. Zoals digitaal bureau Blue Manakin heeft uitgelegd: “Upgradable NFT’s openen de mogelijkheid van een efficiëntere distributie van muziek, die niet via tussenpersonen hoeft te gaan en die de creatie van exclusief materiaal, samenwerkingen en remixen vergemakkelijkt, zonder de juridische implicaties die vaak ontstaan .”

Een muzikant kan bijvoorbeeld een soundtrack, een refrein of een brug uitbrengen waar fans en medewerkers legaal bovenop kunnen bouwen, terwijl ze de kostbare juridische procedures omzeilen die vaak betrokken zijn bij het legaal maken van remixen. Met upgradebare NFT’s kan de oorspronkelijke maker de controle over de spin-off-creatie behouden en er zelfs van profiteren.

Zoals je kunt lezen zal de NFT-Techniek, zoals eerder al uitgelegd, vooral gebruikt voor andere zaken dan kunst alleen: de adaptatie van NFT’s lijkt ook in de muziekwereld een feit. Hoe denk jij erover? Laat het ons weten in onze Facebook of Discord communities, of laat een reactie achter.

GRATIS ONLINE NFT CURSUS & CASHBACK BIJ NFT SECRETS CURSUS!
De razend interessante wereld van NFT Cryptokunst staat nooit stil. Schrijf je daarom in voor onze GRATIS NFT Cursus “Handelen in NFT’s en Crypto” op onze NFT Academy, waar non-fungible token experts je de laatste kneepjes uit het vak leren.

Op zoek naar een cursus die dieper in de materie duikt? Neem dan een kijkje op deze link. Bij het bestellen van deze cursus ontvang je tevens een Bol.com tegoedbon, NFT eBooks én Adobe Photoshop NFT Templates!

Meld je ook aan voor de NFT-Nieuwsbrief, want er komt veel meer (gratis) goeds aan!

.

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!