Er is geen weg terug. Met Facebook’s nieuwe naam Meta is het voor miljarden mensen realiteit geworden: de zogenaamde “Metaverse”. Wat is de Metaverse, wat hebben NFTs (non-fungible tokens) ermee te maken en waarom zal VR (Virtual Reality, Gaming) de doorslag moeten geven? Je leest het hier!

Wat is de Metaverse?

In het kort kun je een Metaverse omschrijven als een online samenkomst van mensen of gamers waarin interactie een belangrijke actieve functie vervult. Net als VR, oftewel Virtual Reality. Met VR (brillen, die ken je vast wel) bevind je je “in” de Metaverse zelf. Voor menig man is “Second Life” of “The Sims” een Metaverse, maar daar zijn wij het niet mee eens, simpelweg omdat je hierin een actor bestuurt, en niet bent.

De koper van Beeple’s 69 Miljoen Dollar kostende NFT heeft aangegeven dat de NFT’s van Beeple in zijn eigen “Metaverse” beschikbaar zullen zijn voor spelers. MetaKovan berichtte hier eerder over.

Welkom in de Metaverse, waar kapitalisme heerst

Om te begrijpen waarom Mark Zuckerberg denkt dat ‘de metaverse’ de volgende grens is, moet je eens kijken naar het geval van Sam Peurifoy. De 27-jarige doctor in scheikunde van de Columbia University heeft zijn baan bij Goldman Sachs op het hoogtepunt van de pandemie opgezegd en is nu op zoek naar zijn fortuin in crypto door videogames te spelen. Tijdens de NFT.AMS beurs hoorden we vergelijkbare verhalen.

Hij heeft tientallen mensen van Mexico tot de Filipijnen gerekruteerd voor een “gilde” die speelt onder het bevel van “kapitein” Peurifoy. In ruil daarvoor verzamelt hij het geld dat nodig is om Axie Infinity te betreden, een spel waarin spelers Smooth Love Potion verzamelen – een digitale token die mogelijk kan worden omgezet in echt geld.

De metaverse van Zuckerbergs dromen is het soort plek waar iedereen is aangesloten op een virtuele realiteit, in staat is om te teleporteren, dingen te laten gebeuren door er alleen maar aan te denken en effectief voorbij de beperkingen van de fysieke wereld te stappen in een dappere, nieuwe digitale wereld. De miljardair geeft toe dat dit nog “ver weg is”. Met Neuralink is ook Elon Musk bezig met een vergelijkbaar project.

Maar wat Peurifoy en zijn gilde nu op Axie doen, biedt een vroege blik in deze toekomst. Het is niet helemaal “Ready Player One” – het dystopische sci-fi-avontuur van Steven Spielberg gebaseerd op het boek van Ernest Cline, of zelfs “Snow Crash”, de roman van Neal Stephenson uit 1992 die de term “metaverse” bedacht.

The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.

In 1992 verscheen dus een boek, Snow Crash, waarin voor zover bekend voor het eerst over de metaverse wordt gesproken. De auteur, Neal Stephenson, beschrijft de metaverse als een online multiplayer-VR-omgeving. In Stephensons visie is het een opvolger van internet en wandelen mensen rond in een stedelijke omgeving, waarbij ze zelf een avatar kunnen kiezen. Overigens moet die metaverse niet per se als iets moois worden gezien; Snow Crash is juist een dystopisch boek waarin de metaverse een eigen leven is gaan leiden. Second Life wordt bijvoorbeeld weleens een soort metaverse genoemd. Met veel scheve ogen die ernaar terugkijken.

Het is eerder een online arena waar ‘gedecentraliseerde financiën’ of DeFi regeert – waarbij cryptocurrencies, blockchain-technologie, niet-vervangbare tokens en videogaming samensmelten. Waarom ook niet? Tijdens de coronacrisis hebben we meer geld dan ooit opgepot…

Axie Infinity Boom

Axie – dat voorop loopt in deze “GameFi” -trend – heeft al meer dan $ 2,5 miljard aan handelsvolume gegenereerd. Verschillende andere rivalen die games aanbieden die spelers lokken met de belofte van crypto, winnen ook aan populariteit. Durfkapitalisten en hedgefondsen proberen geld te verdienen met deze nieuwe online goudkoorts waarin ze voorspellen dat miljarden mensen zullen vegen, verpletteren, schieten of doden in de hoop digitale tokens te verdienen.

Axie is niet veel om naar te kijken naast de vele verrassend realistische games die er zijn. Het draait om Pokemon-achtige personages die vechten en broeden in een eenvoudig strategiespel. Wat het onderscheidt, is het feit dat naast het verdienen van sterren of harten of gemalen snoep voor het winnen van dit spel, spelers iets veel waardevollers krijgen, althans theoretisch: Smooth Love Potion.

Waarom Decentraland de NFT Metaverse zal leiden

Decentraland is een virtuele wereld waarbij gebruikers delen (LAND) ervan kunnen kopen en verhandelen (als NFT). Alles in Decentraland is virtueel; kleren, petjes, je uiterlijk. Decentraland heeft een eigen cryptovaluta en NFT-marktplaats. Decentraland is een van de grootste projecten binnen de NFT Metaverse-wereld en dus kanshebber op de nieuwe troon.

Meta schijnt eenzelfde concept voor ogen te hebben met de Metaverse. Ook Enjin, een blockchain gamingbedrijf voor NFT’s start met het Efinity project, waarmee de Metaverse wordt gedecentraliseerd.

Digitale gaming is hot! Van Epic, Meta en Roblox tot Metamundo, Axie en Decentraland!

NFT’s zullen onmisbaar zijn om toegang te krijgen tot de Metaverse

De metaverse is nog steeds in opkomst, maar het wordt duidelijk dat NFT’s de sleutel zullen zijn om veel delen ervan toe te treden.

Voor velen roept de term NFT beelden op van digitale kunstwerken en verzamelobjecten die verband houden met wat lijkt op buitensporige sommen geld. Maar de digitale kunstwaanzin weerspiegelt een overtuigende use case, het is niet het enige dat voor de NFT-sector geldt. De weg die voor ons ligt is vol kansen voor hobbyisten, ondernemingen en investeerders die de acceptatie en het gebruik van NFT zullen versnellen. En de belangrijkste daarvan is NFT-gecontroleerde toegang, met name tot de metaverse.

De metaverse vertegenwoordigt de som van alle processen en protocollen die het internet en het opkomende Web3 aandrijven, en samensmelten tot een centrale en interoperabele ruimte. In dit toekomstige rijk maken communicatie, financiën, spelwerelden, persoonlijke profielen, NFT’s en veel meer allemaal deel uit van een grotere online ervaring.

Hoewel de metaverse parallel loopt met de echte wereld, is het er ook een verlengstuk van. Dingen als augmented reality kunnen de kloof tussen het dagelijks leven en de gebeurtenissen op internet overbruggen, en dit alles valt onder de paraplu van de metaverse.

Een van de eerste gevallen van NFT-gecontroleerde toegang was in 2019 tijdens de inaugurele NFT.NYC-conferentie. Het evenement stond toegang toe met een NFT-gebaseerd ticket, samen met een VIP-diner, en zelfs de mogelijkheid om een aangepast bericht op het Times Square-reclamebord weer te geven, waarom ook niet? Terwijl een cryptoconferentie in New York nauwelijks de ‘metaverse’ kon worden genoemd, werd er een precedent geschapen.

Nu de geest uit de fles is, haasten verschillende projecten en games zich om te profiteren van de kruising tussen de metaverse en NFT’s – en ze beloven de manier waarop we online omgaan te transformeren. Een voorbeeld is zoals gezegd dus al Decentraland met zijn beperkte aantal LAND-tokens die het eigendom van metaverse onroerend goed aangeven.

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!