NFT’s, oftewel “non-fungible tokens”, zijn digitale gegevenseenheden in een grootboek (blockchain). Iedere NFT vertegenwoordigd een uniek bestand of code. Deze zijn niet verwisselbaar en daarom te herleiden naar het origineel. In de eerste jaren waarin NFT’s bruikbaar waren werden NFT’s vooral gebruikt voor games. Sinds 2021 staan NFT’s vooral bekend omdat internationaal-bekende kunstenaars zoals Beeple kunstwerken verkopen tegen torenhoge prijzen. Hoe ziet de toekomst eruit? Hoe lang zullen digitale kunstwerken de NFT-scene domineren en waar kun je non-fungible tokens eigenlijk allemaal voor gebruiken? Wij zoeken het uit!

In het kort worden NFT’s vooral gebruikt voor:

  • Digitale NFT-kunst
  • Verzamelingen
  • Games
  • Domeinnamen
  • Muziek
  • Concertkaartjes
  • Sport
  • Banken en instituties

NFT kunst: een koud digitaal kunstje

We beginnen bij digitale kunst. vergelijk het met een handtekening van een overleden bekendheid: alleen jij hebt een uniek handtekening, op een uniek plaats op een uniek object waar alleen jij de toegang tot hebt. Omdat de blockchain-techniek het eigendom van een item (token) verifieert, eigenlijk middels een digitale handtekening, zijn kunstobjecten een geliefd use-case in de NFT-wereld.

In de (fysieke) kunstwereld is het de gewoonte om het eigenaarschap, echtheid en herkomst. Kopers en verkopers treffen elkaar op NFT Cryptokunst-marktplaatsen en vaak hopen kopers het stukje kunst voor een hoger bedrag te kunnen doorverkopen.

Digitale NFT-verzamelingen

In tegenstelling tot hoogwaardige kunst-objecten, die vaak maar eenmalig worden uitgegeven, worden ook NFT’s verkocht die meerdere malen worden uitgegeven (ieder met een eigen unieke handtekening!). Denk hierbij bijvoorbeeld aan Pokémonkaarten of Lebron James NFT-kaarten.

Games (in-game items)

Games hebben ervoor gezorgd dat de NFT-techniek ontgroende. Al vanaf 2015 werden in-game items verhandeld als NFT’s. Spellen als Fortnite deden hieraan mee. Zo had alleen jij dat unieke stuk grond in een digitale speelveld, of verkocht jij een speciaal truitje voor je in-game karakter. Axie infinity verkocht zo ruim 1,5 miljoen dollar aan digitaal land in een enkele verkoop.

NFT-Domeinnamen

Een vreemde eend in de bijt: NFT-domeinnamen. Wie op een NFT-marktplaats rondkijkt, zal zonder twijfel veilingen langs zien komen met domeinnamen. Verschillende bedrijven verkopen voornamelijk domeinnamen met TLD ‘.crypto’ als NFT.

Muziek

Muzikanten maken graag gebruik van NFT’s. In Maart 2021 heeft de Amerikaanse rapper Lil Pump in samenwerking met NFT-platform Sweet een speciale NFT-muziek album verkocht.

Concertkaartjes

Kasper Keunen, ontwikkelaar bij Guts Tickets en het GET-protocol, zegt tegen tech-website Tweakers.net dat “NFT’s in de ticketbranche een uitkomst zijn.”. Je kunt van alles koppelen aan een digitaal NFT-ticket. Je kunt bijvoorbeeld bepalen dat er royalty’s worden uitgekeerd wanneer tickets worden doorverkocht op de tweedehands markt. Zo zal de artiest altijd meeprofiteren van kaartjes die worden doorverkocht.

“Makkelijk en inzichtelijk zijn NFT’s voor de ticketbranche.”

Bijkomend voordeel is dat ticketfraude en ticketscalping (het kopen van tickets om deze voor veel hogere prijzen door te verkopen) wordt tegengegaan: uitgevers en kopers hebben beide zekerheid dat ze een legitiem kaartje verhandelen. Met een QR code kun je de ticket bijvoorbeeld tonen aan de entree.

Sport

Ook in de sportwereld worden NFT’s gebruikt. In de voorbeelden hierboven kwamen al een aantal atleten voor, maar in september 2019 bijvoorbeeld tokenizede NBA-pro speler Spencer Dinwiddie zijn contract zodat anderen geld konden investeren. Ook pro-tennister Oleksandra Oliynykova “verkocht” delen van haar rechterarm aan potentiele NFT-kopers. Steeds meer sporters zien het nut in van de NFT-techniek; vooral het financiële aspect trekt de aandacht.

Banken en instituties

In het bankwezen kunnen transacties permanent worden opgeslagen op de blockchain. Zo kunnen bijvoorbeeld kadasterregistraties worden vastgelegd en worden geverifieerd door gebruik te maken van de NFT-techniek.

De toekomst is rooskleurig

De toekomst van NFT’s belooft veel goeds. Wij verwachten dat gedurende 2021 de kunst-scene nog veel NFT-kunstwerken tegemoet zal komen waarbij records na records worden gebroken. In de komende jaren zal NFT voor minder bekende kunstenaars wellicht minder interessant zijn omdat vooral gevestigde kunstenaars hebben bewezen een lange adem te hebben. We geloven meer in het toekomstperspectief van de andere gebruiksmogelijkheden van non-fungible tokens. We geloven dat bijvoorbeeld instituties, overheidsinstellingen, banken en bedrijven de NFT-techniek zullen inzetten om bijvoorbeeld notariskosten te ontwijken. Omdat gebruik maken van de NFT-blockchain in de toekomst goedkoper zal zijn verwachten we tevens dat deze techniek sneller dan men denkt wordt toegepast. Waar zie jij in de toekomst een use-case in voor NFT’s? Laat het ons weten in onze NFT Dutch Art Community op Facebook!

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!