De floorprice (basisprijs) van de Bored Ape Yacht Club (BAYC) is voor het eerst boven dat van Larva Labs’ CryptoPunks gekomen. De floorprice is het minimumbedrag dat op dit moment wordt neergeteld voor een NFT-item binnen een collectie. De floorprice voor een CryptoPunk is op dit moment 67.5 ETH ($162,118.12 USD). Voor BAYC-NFT’s dien je ten minste 85 ETH neer te leggen, oftewel $205.000…

De NFT Flippening: In het kort

  • Een ‘Flippening’ is de omverwerping van een leider binnen een sector;
  • Met de Flippening wordt doorgaans de strijd van Ethereum tegen de Bitcoin bedoeld;
  • Een Flippening kan betrekking hebben op veel (financiële) zaken;
  • In dit geval ligt de zogenaamde floorprice (basisbedrag) van de BAYC (voor het eerst) hoger dan de CP’s;
  • De totale handelsvolume van de BAYC loopt wel nog heel ver (60%) achter;
  • De BAYC-collectie is de afgelopen maanden sterk in opkomst.

Deze flippening achtte iedereen tot voor kort onmogelijk

Zonder de CryptoPunks, een project dat al erg lang loopt, zouden NFT’s vandaag de dag veel minder bekend zijn in de cryptoscene; men kan de CryptoPunks een beetje vergelijken met wat de Bitcoin betekend voor cryptovaluta. De ‘aapjes’ bestaan minder lang en kwamen eigenlijk uit het niets: dat de flippening op deze manier zou gebeuren achtten veel mensen tot voor kort onmogelijk. In de NFT-Wereld is echter niets minder waard: de een heeft ontzettend veel gelukt en koopt een NFT-aapje voor 1% van de waarde (zo genadeloos hard is de Blockchain voor de gebruikers), terwijl veel meer mensen heel veel pech kennen in hun NFT-avontuur.

The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.

Waarom zijn de Bored Apes dan zo populair?

Je weet vast wel dat de vraag en aanbod de prijs van een NFT-item bepalen: het verkopen van een goedlopend NFT-project kan meer opbrengen wanneer het aantal NFT’s beperkt is: schaarste drijft de prijs namelijk op. Beide collecties bestaan uit 9.999 items; voldoende voor relatieve schaarste, en dus zal de prijs omhoog schieten bij grote interesse van het publiek.

De BAYC zijn zo populair geworden door onder andere de lancering van de Mutant Ape Yacht Club series; een perk die gratis aan Bored Ape hodlers werd uitgedeeld. De knaller? Die kwam zodra bekende influencers (DJ Khalked, Kwebbelkop) op social media hun profielfoto wijzigden in een BAYC-aapje. Zo begon de sneeuwbal te rollen…

NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.

Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar

De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!