Het Nederlandse Postbezorgbedrijf PostNL is begonnen met de verkoop van fysieke postzegels met een NFT. Zo zijn de postzegels in de praktijk én op de blockchain uniek.

Voor slechts €9,05 een PostNL NFT

Het tarief voor de NFT’s is door PostNL bepaalt op €9,05. De “NFT-postzegel” wordt in de vorm van een bankpasje uitgegeven en bevat aan de ene kant een fysieke postzegel, en aan de andere kant de NFT-variant met veiligheids- en logingegevens.

NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.

Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar

De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.

“Postzegels verzamelen iets van vroeger? Mooi niet! Stap in de wereld van cryptopostzegels en pionier met de allereerste NL crypto stamp. Vanaf 22 september weer te bestellen in de main sale.”

PostNL probeert schaarste te creëren

Volgens PostNL zal de vraag naar de eigen NFT’s stijgen omdat het aantal postzegels beperkt is. In werkelijkheid lijkt de postzegel niet meer dan een leuke gimmick voor postzegelverzamelaars: de verwachting door experts is dat de waarde van de NFT’s niet (veel) zal stijgen. Dit komt mede door de huidige stand van de NFT-scene: die is redelijk bekoeld door onder meer de stand van de beurzen en de zeer hoge inflatie waarmee beleggers en burgers mee te maken hebben.

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!