Meta, het moederbedrijf van Instagram en Facebook, zal binnenkort NFT’s integreren op Instagram. Dat heeft CEO Mark Zuckerberg bekendgemaakt tijdens de SXSW (South By South West) conferentie. Non-fungible tokens kunnen vanaf dan worden getoond binnen Instagram zodat deze verhandeld kunnen worden.

Instagram en NFT’s: de Metaverse is het doel

Het was volgens Mark Zuckerberg duidelijk dat hij “iets” met NFT’s, Instagram en de Metaverse wilt, maar wat precies is niet helemaal duidelijk geworden.

“De kleren die je avatar draagt in de metaverse moeten in feite als NFT kunnen worden gemint en overdraagbaar worden.”

NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.

Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar

De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.

We berichtten jullie eerder al over NFT’s en Meta: Meta wilt als één van de eerste grote organisaties domineren op het gebied van non-fungible tokens. Er valt veel geld te halen binnen de online spel- en handelwereld, en dat weet Meta uiteraard ook!

The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!