Zal de dominantie van Ethereum over NFT’s, met sterke concurrentie van netwerken zoals Solana en Cardano, het lang genoeg uithouden? Veel mensen denken van niet, vooral omdat ETH 2 (te) lang op zich laat wachten…
Non-Fungible Tokens & Solana, Cardano.
De term ‘digitale eigendom’ heeft pas sinds kort iets te betekenen. Hoewel nonfungible tokens (NFT’s) al een tijdje bestaan, hebben ze de afgelopen twee jaar de aandacht getrokken van de reguliere media. Alleen al in het derde kwartaal van 2021 was meer dan $ 10 miljard aan NFT-handelsvolume over blockchains te zien, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de $ 1,2 miljard in het tweede kwartaal.
NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.
Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar.
De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.
NFT’s zijn unieke digitale activa die eigendom vertegenwoordigen. Als bewijs van eigendom strekken NFT’s zich uit van zaken als kunst en digitale verzamelobjecten tot onroerend goed en andere fysieke activa. Dit veroorzaakt een tektonische verschuiving in een breed scala van industrieën, waardoor de efficiëntie van eigendomsoverdracht wordt verbeterd en nieuwe wegen worden bewandeld in termen van wat digitale activa kunnen bieden.
Volgens Jonathan Choi, chief investment officer bij Metaplex – het Solana-protocol dat open standaarden opstelde voor de uitgifte en eigendom van digitale activa in de keten – dat terwijl NFT’s aan populariteit winnen bij het reguliere publiek voor profielfoto’s, kunstwerken en verzamelobjecten, de technologie achter NFT’s is veel zinvoller.
“NFT’s kunnen een veel breder scala aan use-cases dienen, waaronder het vertegenwoordigen van eigendom van fysieke activa zoals onroerend goed, leningen, luxe artikelen en andere digitale activa zoals audio, bestanden, diploma’s of certificaten”, vertelde hij aan Cointelegraph.
Zoals de meeste platforms in de gedecentraliseerde financiële ruimte (DeFi), zijn de meeste op NFT gebaseerde projecten gebouwd op de Ethereum-blockchain – en dat is begrijpelijk. Ethereum is wereldwijd de langstlopende actieve blockchain met slimme contracten, en bovenal willen NFT-verkopers een publiek.
Voorbij de dominantie van Ethereum
De rol van Ethereum in de groei van de NFT-industrie is echter veel groter dan louter een hostingplatform. In feite was het misschien wel de nu iconische ERC-721-tokenstandaard die de NFT-revolutie in de eerste plaats op gang bracht. CryptoKitties werd bijna een half decennium geleden gelanceerd, en hoewel het platform bij de lancering enorm populair was, had het misschien niet volledig rekening gehouden met de beperkingen die blockchains op dat moment stelden.
Netwerkcongestie en de onvoorspelbare, soms absurd hoge gastarieven zorgden ervoor dat veel spelers de NFT-ruimte verlieten, maar dit is niet langer het geval. Outfits zoals Axie Infinity en Decentraland duwen de NFT- en GameFi-verhalen verder dan ooit tevoren. Met een onbepaald stappenplan voor de Ethereum 2.0-upgrade en de schaalbaarheidsupdates zijn echter niet alle projecten ervan overtuigd dat dit de beste plek is om een winkel op te zetten.
CryptoKitties kondigden zelf een overstap naar hun interne Flow-blockchain aan, daarbij verwijzend naar problemen met de beperkte doorvoer en hoge kosten van Ethereum. Hoewel het platform niet de NFT-goliath is die het ooit was, is het een iconisch merk voor de ruimte, en het vertrek uit Ethereum zou meer projecten naar andere netwerken kunnen sturen.
“Ethereum zal altijd een vooraanstaande keten zijn voor het lanceren van NFT’s en een van de meest levendige gemeenschappen in crypto hebben, maar vanwege enkele van zijn beperkingen zullen er nog steeds uitdagingen en zorgen zijn voor een breder publiek en ontwikkelaars”, voegde Choi eraan toe.
Met name netwerken zoals Cardano en Solana dringen door in het rijk van NFT’s, waarbij Solana dit jaar zelfs een fonds van $ 5 miljoen lanceerde om makers en hun fans in zijn ecosysteem te integreren. Solanart, het meest populaire NFT-platform op de Solana-blockchain, maakt furore bij gebruikers in de ruimte en produceert collecties zoals de Degenerate Ape Academy, SolPunks, Aurory en meer, met honderden miljoenen dollars handelshanden.
Cardano vs Solana vs Ethereum
“Er is zoveel potentieel met NFT’s en op dit moment zien we de verkenning van wat mogelijk is,” vertelde Frederik Gregaard, CEO van de Cardano Foundation, aan Cointelegraph, “Bij gedecentraliseerde financiën kunnen NFT’s bijvoorbeeld worden gebruikt om beveiliging te implementeren mechanismen om de uniciteit van transacties, de juistheid van elke ingediende bestelling te garanderen en front-running aanvallen te voorkomen.”
Hij noemde ook andere technische use-cases binnen blockchain-ecosystemen, waaronder het gebruik ervan als toegangscontrolemechanisme voor hulpprogramma’s en activa op openbare blockchains en de mogelijkheid om het unieke karakter van een gedecentraliseerde eUTXO-app (DApp) te garanderen. “Buiten het directe ecosysteem is er een massaal adoptiepotentieel voor NFT’s als het gaat om de eigendomsrechten van individuen en gemeenschappen”, voegde hij eraan toe.
Hoewel Cardano niet zo moedig in NFT’s stapt als Solana, boekt het vooruitgang. Na de succesvolle Alonzo-hardfork van het netwerk die slimme contracten mogelijk maakte, werd CardanoKidz dit jaar gelanceerd als het eerste NFT-project op Cardano. Vorige maand slaagde SpaceBudZ erin om de eerste NFT-verkoop voor meer dan $ 1 miljoen op het netwerk uit te voeren.
Voordat slimme contracten live gingen op het netwerk, konden gebruikers nog steeds NFT’s minten en verkopen zonder een contractadres, hoewel eigenschappen zoals metadata niet via de blockchain konden worden overgedragen. De toevoeging van slimme contracten trok veel meer gebruikers naar het platform, waardoor de belangstelling voor NFT’s op Cardano enorm is toegenomen. Na de introductie van Cardano Improvement Proposal 25 heeft de blockchain nu echter een gedefinieerde NFT-metadatastandaard voor zijn native tokens.
Dit lost verschillende problemen op rond identiteit, authenticatie en governance met betrekking tot NFT’s op het netwerk. Eerdere representaties van NFT’s kunnen ook worden vernietigd zodra het eigendom is overgedragen, wat bijdraagt aan een geheel nieuw niveau van exclusiviteit. Met zoveel werk dat op deze platforms wordt gedaan om te concurreren met Ethereum in de NFT-ruimte, is het heersende slimme contractplatform zeker in voor enige concurrentie.

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!
Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.
Jong, stom en ongebroken
Layer-one blockchains zoals Solana en Cardano bieden een alternatief voor de hoge transactiekosten die het Ethereum-netwerk teisteren, terwijl ze ook de toegangsdrempels voor een breder publiek verlagen. Deze platforms zijn ook ongelooflijk goed gepositioneerd onder ontwikkelaars die bouwen op Web3, aangezien factoren zoals kosten, snelheid en gemeenschapsgroei van vitaal belang zijn tijdens ontwikkelingsfasen, vooral voor nieuwere projecten.
Bovendien, aangezien interoperabiliteit het volgende doel voor blockchains wordt, zouden we projecten op verschillende platforms kunnen zien lanceren, alleen om bruggen te bouwen naar Ethereum om te profiteren van zijn grote gebruikersbestand. Ondanks de enorme toename in populariteit en acceptatie van NFT’s, is er echter nog een lange weg te gaan voordat deze technologie wereldwijd in verschillende sectoren wordt gebruikt.
Tor Bair, oprichter van de privacygerichte non-profitorganisatie de Secret Foundation, vertelde Cointelegraph:
“De NFT’s van vandaag zijn meer domme bonnen dan slim eigendom zonder native toegangscontrole of privacy voor inhoud of kopers. Als we deze problemen kunnen oplossen, zullen we zien dat NFT’s zich uitbreiden om biljoenen dollars aan kunst, inhoud en fysieke en financiële activa te vertegenwoordigen.”
Hij verklaarde ook dat blockchains nieuwe use-cases en ontwerpruimten zouden moeten bieden die zijn gecreëerd door hun unieke functionaliteit om naast Ethereum in deze ruimte te slagen, of het nu gaat om native dataprivacy, verbeterde schaalbaarheid of wereldwijde interoperabiliteit. Op de lange termijn zouden zowel Solana als Cardano veel meer gebruikte platforms in het NFT-ecosysteem kunnen worden, door unieke producten op hun netwerken te lanceren om gebruikers aan te trekken.
Deze maand lanceerde de wereldberoemde DJ Steve Aoki een NFT-collectie op Solana in samenwerking met de legendarische striptekenaar Todd McFarlane, de eerste keer in meer dan 30 jaar sinds hij voor het laatst originele kunst voor de verkoop, digitaal of fysiek, heeft geautoriseerd.
Bovendien zijn Cardano en Solana niet de enige laag-één blockchains die stappen zetten in NFT’s, terwijl andere prominente platforms zoals Polkadot, Flow en Wax de technologie naar een nieuw publiek pushen.
“NFT’s zijn als lidmaatschap van een golfclub in vergelijking met cryptocurrencies, die meer op liquide middelen lijken”, vertelde Abhitej Singh, mede-oprichter van het op Cosmos gebaseerde DeFi-platform Persistence, aan Cointelegraph. Volgens hem is lidmaatschap van een golfclub afhankelijk van allerlei factoren, waaronder vroeg lidmaatschap, exclusiviteit, gemeenschap en andere elementen die liquide middelen alleen niet kunnen bieden.
“De schaarste en de exclusiviteit resulteren in hoge lidmaatschapskosten, zowel sociaal als economisch voor nieuwe leden”, voegde hij eraan toe.
Met de komst van nieuwe protocollen zoals Flow, Solana en Cardano, worden complicaties van Web 3.0 geabstraheerd, en in de komende jaren zouden NFT’s kunnen opduiken als een van de grootste hulpprogramma’s van blockchain-technologie, en niet alleen op het Ethereum-netwerk.