Moederbedrijf Meta is begonnen met het toestaan van NFT-handel op Instagram. Deze functie zat er al een tijdje aan te komen, maar de implementatie is pas sinds deze maand afgerond. Instagram heeft een select aantal creators en kunstenaars NFT-mogelijkheden gegeven en zal de functie uitbreiden naar anderen. De lucky few tot nu toe zijn onder andere Amber Vittoria, Dave Krugman, Isaac ‘Drift’ Wright, Diana Sinclair, Eric Rubens, Jason Seife, Vinnie Hager, Sara Baumann, Olive Allen, and Ilse Valfre.

Instagram NFT kent geen dure gas fees

Meta-woordvoerder Christine Pai vertelt dat, wanneer digitale verzamelobjecten op Instagram worden gekocht, noch de maker, noch de verzamelaar gaskosten hoeven te betalen. Ze verklaarde echter dat dit in ieder geval “bij de lancering” zo zal zijn, wat aangeeft dat dit uiteindelijk kan veranderen.

Sinds Facebook eind 2021 zijn bedrijfsnaam veranderde in Meta, zijn veel van de inspanningen van de technologiegigant gericht op het uitbreiden van zijn bereik in het groeiende Web3-landschap. Een belangrijk initiatief dat Meta in de loop van 2022 ondernam, was de integratie van NFT’s in haar sociale platforms, Facebook en Instagram. Al in januari van dit jaar ging het gerucht dat Meta gebruikers NFT’s wilde laten maken, weergeven en (natuurlijk) verkopen op zijn marktleidende platforms.

NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.

Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar

De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.

Maar voordat Meta zijn NFT-inspanningen officieel lanceerde, moest het een belangrijk probleem aanpakken met betrekking tot NFT-gerelateerde inhoud die in strijd was met de gebruiksvoorwaarden.

De toekomst van NFT’s op Instagram

Om ervoor te zorgen dat dit proces voor alle betrokkenen zo naadloos mogelijk verloopt, heeft Meta beloofd dat NFT’s die op haar platforms worden verkocht, geen extra kosten met zich meebrengen voor de betrokken partijen. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen kosten zijn. Aankopen gedaan binnen de Instagram-app op Android- en iOS-besturingssystemen zijn onderhevig aan toepasselijke app store-kosten. En Instagram voegt mogelijk later zijn eigen kosten toe. Pai vertelde nft nu echter dat Meta

“zich heeft verplicht om tot ten minste 2024 geen extra kosten in rekening te brengen voor de verkoop van digitale verzamelobjecten.”

Dit punt kan sommige makers zorgen baren. De eerdere verklaringen van Meta geven immers aan dat het van plan is de verkoop op Horizon Worlds, zijn vlaggenschip metaverse product, enorm te verlagen.

The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.

Met een aanzienlijke nadruk op het toegankelijk maken van NFT-integraties op zijn platforms, kan het enige tijd duren voordat de vruchten van Meta’s NFT-gestuurde initiatieven tot bloei komen. Maar als ze dat doen, zien we misschien een van de belangrijkste platforms van Web2 uitgroeien tot een van Web3’s. Krugman is bijvoorbeeld hoopvol. “De NFT-gemeenschap zou er verstandig aan doen om te begrijpen hoe verweven we zijn met sociale media, […] denk ik met onze krachten gecombineerd; we kunnen een duurzamer systeem creëren voor creatieven die in onderling verbonden online gemeenschappen werken”, zei hij.

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!