Zoekopdrachten voor “NFT” en “niet-fungible token” zijn zelfs populairder geworden dan zoekopdrachten naar “Dogecoin”, “blockchain” en zelfs “Ethereum“.

Iedereen op zoek naar Non Fungible Tokens…

We berichtten eerder al dat onze website massaal werd opgezocht. Uit de zoekgegevens van Google op trefwoorden blijkt dat de interesse in niet-vervangbare tokens (NFT’s) naar recordniveaus is gestegen, waarbij het verkeer de zoektermen verslaat die relevant zijn voor veel crypto-activa die in de top tien staan.

Volgens Google Trends zag de interesse in NFT’s aan het begin van het jaar een dramatische piek toen Dapper Labs’ NBA Top Shot en vintage op Ethereum gebaseerde NFT’s waanzinnige speculaties zagen.

NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.

Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar

De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.

Hoewel de zeepbel aanvankelijk van korte duur leek – met een zoekvolume dat eind juni met ongeveer 75% opdroogde, begon de belangstelling in juli terug te komen voordat hij eind oktober nieuwe hoogtepunten bereikte.

Zoektermen in Google naar NFTs en Non Fungible Tokens naar recordhoogte
Zoektermen in Google naar NFTs en Non Fungible Tokens naar recordhoogte

Sindsdien is het Google-zoekverkeer voor NFT-gerelateerde zoekwoorden blijven stijgen, een verdubbeling in de afgelopen drie maanden.

Door de piek in interesse heeft “NFT” veel van de zoekwoorden ingehaald die al lang crypto-gerelateerd zoekverkeer hebben gedomineerd, waaronder “DeFi”, “Ethereum” en zelfs “blockchain”.

Terwijl Dogecoin de verbeelding van het publiek in het tweede kwartaal stevig veroverde – met het zoekvolume voor “Dogecoin” dat begin mei opliep tot rivaal “Bitcoin”, zakte de doge-token-koorts snel in het derde kwartaal. Als zodanig suggereren de Google Trends-gegevens dat het momentum achter de rally van hondenmunten (ook DogElon, Inu) onmiddellijk werd gekanaliseerd in de hype voor NFT’s.

NFT-gekte overspoelt vooral Azië

Volgens Google Trends wordt het NFT-zoekverkeer momenteel gedomineerd door Aziatische landen, waarbij China, Oeganda (nee, niet de Knuckles!), Singapore, Hong Kong en de Filippijnen bovenaan de zoekranglijst van het zoekwoord staan.

The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.

China’s zoekvolume voor “NFT” piekte tussen 5 en 11 september van dit jaar. De maand voor de piek lanceerde het Chinese technologieconglomeraat Tencent zijn NFT-handelsplatform Huanhe en Alibaba lanceerde een marktplaats waar gebruikers licenties kunnen verhandelen om NFT’s te maken van auteursrechtelijk beschermde inhoud.

De Chinese Communistische Partij heeft echter op 10 september een reeks verklaringen vrijgegeven waarin NFT’s worden veroordeeld via de officiële publicatie van de staatsmedia The People’s Daily.

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!