De laatste cryptohype, NFT-Cryptokunst is pas sinds 2021 publiekelijk bekend geworden. Daar heb je in de media vast wel iets over gelezen. NFT’s bestaan echter al veel langer.

Geschiedenis van NFT’s

De eerste Ethereum-gebaseerde NFT’s werden als deel van het Etheria-project (1.2) gelanceerd door Cyrus Adkisson op 29 oktober 2015 in Londen. De techniek werd gepresenteerd tijdens het DEVCON1-evenement van the Ethereum Foundation.

Etheria, op het punt van sterven…

Het Etheria-project bestond uit één van de eerste verhandelbare NFT’s, en stelde een kunstwerk voor van 33 bij 33 tegels. Tot verbazing van de ontwikkelaars bleven bijna alle tegels vijf jaar onverkocht, tot de interesse wereldwijd voor NFT’s groeide in 2021. Op 13 maart 2021 werden de laatste 359 tegels van de “officiele” Etheria (1.2) verkocht.

Een dag later, op 14 maart, werden ook alle 409 tegels van een eerdere iteratie van Etheria (1.1) verkocht. Verschillende kopers van de 1.1-variant claimden de eigenaar te zijn van de oorspronkelijke Etheria, maar de ontwikkelaars van de publiekelijke Etheria (1.2) zijn het daar niet mee eens.

CryptoPunks werd het tweede NFT project

In juni 2017 werd de game CryptoPunks gelanceerd door de Amerikaanse studio Larva Labs (Matt Hall en John Watkinson). MoonCatRescue was het derde NFT-project wereldwijd dat op de Blockchain werd gelanceerd.

In 2017 werd het eerste echt succesvolle NFT-project gelanceerd: CryptoKitties. In 2017 haalden zij 12,5 miljoen dollar investeringsgeld op.

Eind 2017 was er dus een iets minder bekende hype rond nft’s met de zogenaamde Cryptokitties. Ze bestaan nog, maar zijn veel minder waard dan toen. Het is eigenlijk een spel en door je katjes met elkaar te laten ‘paren’ of ‘siren’, kun je nieuwe katjes krijgen. Je kunt je katjes verkopen of veilen, of verhuren om te laten paren. Dit kan allemaal door een destijds nieuwe standaard die was toegevoegd aan ethereum: de ERC-721-standaard. Door aan dit specifieke type smart contract bepaalde eigenschappen toe te kennen, had elk katje een unieke verschijningsvorm.

RareBits, de eerste NFT-marktplaats ter wereld

Je hebt er waarschijnlijk nooit van gehoord, maar RareBits ging grote actuele marktplaatsen zoals NiftyGateway vooraf. In 2018 werden naast Rarebits andere actuele NFT-projecten gelanceerd zoals Gamedex en Decentraland, een op de Blockchain-gebaseerde virtuele wereld. Tijdens de ICO (‘beursgang’ voor cryptomunten, ook wel Initial Coin Offering), werd 26 miljoen dollar opgehaald.

Ook Atom Tickets, 20th Century Fox en Marvel Studios lanceerden een Deadpool 2 NFT-serie onder de GFT Alliance. Deze smart-contract zorgde ervoor dat gebruikers van de game NFT’s kon publiceren en verhandelen via het Opensea.io marktplaats.

Sinds 2015 is er veel veranderd. De veiling van Beeple’s 69 miljoen dollar kostende kunstwerk zal de NFT-wereld nooit meer hetzelfde zijn.

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!