Decentraland en The Sandbox zijn de afgelopen 30 dagen elk enkele honderden procenten gestegen terwijl de metaverse hype voortduurt. Elk Ethereum-gebaseerd metaverse-munt is de afgelopen maand enorm gestegen sinds Facebook is omgedoopt tot Meta.

MANA van Decentraland en SAND van Sandbox…

Op dinsdagavond bereikten het MANA-token van Decentraland en het SAND-token van The Sandbox beide een record, waarmee ze hun recente stijgingen voortzetten.

Volgens gegevens van CoinGecko heeft MANA ‘s nachts een nieuwe piekprijs van $ 5,30 behaald, hoewel deze op het moment van schrijven is teruggetrokken tot iets minder dan $ 5,00. Toch is het token de afgelopen 24 uur met 20% gestegen, met een verbluffende stijging van 539% in de afgelopen 30 dagen.

SAND bereikte van de ene op de andere dag een nieuw record van $ 7,22 en staat op het moment van schrijven op $ 6,69. Dat is een winst van 25% in de afgelopen 24 uur, met een nog indrukwekkendere 30-daagse sprong van 747%.

Zowel Decentraland als The Sandbox zijn op Ethereum gebaseerde virtuele wereldspellen waarin spelers percelen kunnen kopen en aanpassen in een gedeelde, eeuwigdurende online wereld. Dergelijke percelen – die worden vertegenwoordigd door NFT-activa – kunnen ook worden te gelde gemaakt om passieve inkomsten terug te geven aan houders.

The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.

Decentraland werd in februari 2020 publiekelijk gelanceerd en hoewel het nog vroeg was voor de steeds drukkere metaverse ruimte, heeft het aanzienlijk geprofiteerd van de recente hype. De Sandbox is nog niet live – de ontwikkelaars zullen op 29 november een beperkte alfatest lanceren, voorafgaand aan een geplande brede release in 2022.

Ongekende NFT-investeringen…

Zowel Decentraland als The Sandbox hebben hun tokens sinds het begin van het jaar omhoog zien schieten in prijs: MANA begon 2021 met een prijs van ongeveer $ 0,08, terwijl SAND minder dan $ 0,04 per token waard was. Elk zag een vrij geleidelijke waardestijging tot eind oktober, waarna de waarde meerdere keren werd vermenigvuldigd na het volgen van de grote metaverse-onthulling van Facebook.

NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.

Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar

De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.

MANA en SAND zijn ook niet de enige aan games gekoppelde crypto-activa die de afgelopen 24 uur zijn gestegen. Immutable X, een schaaloplossing ontworpen voor Ethereum-games en NFT’s, is op het moment van schrijven met bijna 9% gestegen tot $ 8,25, terwijl het spelplatform Enjin’s token (Enjin Coin) met 8% is gestegen tot $ 4,16.

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!