INGEZONDEN : De vacht van NFT Kim Catdarshian is bezaaid met diamanten, het symbool voor cryptocurrency Ethereum. De hype rond NFT’s (niet-fungible tokens) is moeilijk te negeren.

Heldere, kleurrijke, alleen digitale kunst die voor miljoenen wordt verkocht – wie zou er niet geïntrigeerd zijn? Maar mijn eerste ervaring met beleggen in deze wereld was een nachtmerrie – met veel te veel tijd, geld en stress verspild aan… nou ja, niet erg veel. Omdat een NFT geen fysieke weergave heeft zoals een schilderij, bestaat het alleen als een digitaal bezit. Dus alles waar ik voor betaalde, was een eigendomsbewijs – in feite om mijn nummer op een website te laten zien naast een cartoonkat.

Kim Catdarshian

Met behulp van een van de belangrijkste NFT-handelsplatforms, Opensea, zocht ik gretig naar mijn debuutaankoop – een luchtig cadeau voor een vertrekkende collega. De website biedt een scala aan inhoud, van aangepaste versies van klassieke kunst tot albumhoezen van rockduo The White Stripes.

Maar omdat mijn voormalige baas en ik een gezamenlijke liefde voor katten delen, besloot ik een CryptoKitty te kopen – een virtuele kat – die kan worden verzameld en verhandeld als digitale Pokemon-kaarten. CryptoKitties, gelanceerd in 2017, worden nu voor miljoenen verkocht, maar de gemiddelde prijs is ongeveer €220.

Ze hebben allemaal verschillende attributen: patronen, kleuren en “purrstige”. Met een beperkt budget had ik alleen de runts van het nest om uit te kiezen. Uiteindelijk koos ik voor Kim Catdarshian – een roze wezen bezaaid met diamanten in haar vacht en een opgetrokken wenkbrauw. Volgens haar profiel heeft ze een “verwarde” mond en kan ze pittig zijn, waarbij ze 10 minuten nodig heeft om “af te koelen”. Klinkt ongeveer goed, gezien haar diva-naamgenoot.

Volatiele valuta

NFT’s worden verkocht in cryptocurrency. Mijn aankoop was in ETH, bekend als Ether, die is opgeslagen op de Ethereum-blockchain. Net als Bitcoin is het een zeer volatiele valuta en is het afhankelijk van computers om transacties te verifiëren. Dit proces – mijnbouw genoemd – verbruikt enorme hoeveelheden energie, vaak uit fossiele brandstoffen.

Kim was te koop voor 0,006 ETH, wat op dat moment ongeveer €20 waard was. Met behulp van een Chrome-extensie genaamd MetaMask, heb ik een digitale portemonnee opgezet om geld van mijn bankrekening om te zetten in cryptocurrency. Ik heb het minimumbedrag overgemaakt: €50 en een “gasvergoeding”, vereist voor elke ETH-transactie om de mijnwerkers te betalen die het netwerk draaiende houden. Het is vergelijkbaar met het geven van een fooi aan een ober.

Afhankelijk van hoeveel transacties worden verwerkt op de Ethereum-blockchain en hoeveel miners er beschikbaar zijn, kunnen de gaskosten stijgen en dalen. Hoe hoger uw prijs, hoe sneller uw transactie verloopt. Na mijn eerste betaling kon ik me alleen maar minder dan de helft van het aanbevolen gastarief veroorloven.

Het terugboeken van mijn ETH naar mijn bankrekening zou meer geld hebben gekost, dus ik ploegde met tegenzin door, in de hoop dat een mijnwerker medelijden zou hebben en mijn NFT-bod voor een lage vergoeding zou verwerken. Toen bleef ik in de ether wachten tot de verkoop werd goedgekeurd.

Terwijl de waarde van mijn ETH op en neer schoot. Ik overwoog meer geld uit te geven om de transactie te versnellen, maar ik hield stand en mijn geduld werd drie dagen later beloond, toen Kim Catdarshian eindelijk van mij werd.

De hele ervaring zoog al het plezier uit mijn pluizige roze vriend en als ik Kim wilde verkopen, zou het me kosten. Ik had meer onderzoek moeten doen naar alle extra kosten die met ETH te maken hebben, maar het was gewoon bedoeld als een grappige grap. Tenzij u bereid bent veel geld en tijd te besteden aan het leren van de markt, is het moeilijk voor te stellen dat u geld kunt verdienen met NFT’s. Ook al ben ik een technologiejournalist (zij het geen crypto-expert), ik was verbijsterd over hoe ingewikkeld het proces was, en realiseerde me dat ik niet de enige was.

“Het einde van mijn verstand”

Talloze gebruikers hebben op online forums geklaagd over transacties die “vastlopen” na de vraag, en hoge gasprijzen die het netwerk verstoppen. Een Reddit-gebruiker zei dat ze meer dan $ 150 (€135) verloren toen ze probeerden een NFT van het nieuwste Kings of Leon-album te kopen – geprijsd op ongeveer €40.

Ze verloren geld terwijl ze probeerden te navigeren door de verschillende gastarieven en vertragingen op het systeem.

“Ik ben ten einde raad”, zegt de post. “Wat de technologie er ook achter zit, ik haat het. Ik zal het gevoel van deze uitgesponnen ervaring nooit vergeten. “De bedragen die ik noem zijn voor sommigen niets, maar dit was zuurverdiend geld voor mij.”

In 2017 bracht de grote vraag naar CryptoKitties het netwerk tot stilstand.

“Het Ethereum-netwerk is letterlijk niet eens goed genoeg voor kattenfoto’s”, zegt David Gerard, auteur van Attack of the 50 Foot Blockchain, eraan toevoegend dat Ethereum al jaren probeert het probleem op te lossen.

Afgezien van de geblokkeerde blockchain, zijn er nog andere problemen:

  • als iemand een hogere gasvergoeding betaalt dan u op een NFT-veiling, kunt u uw geld verliezen als hun transactie eerst wordt goedgekeurd
  • het digitale item kan van internet worden verwijderd – zoals bij de Charlie Bit My Finger-video die onlangs als NFT werd verkocht voor £ 500.000
  • de website die uw portemonneenummer op de blockchain weergeeft, kan offline gaan
  • het is vaak moeilijk te zeggen of de persoon die de NFT verkoopt het copyright bezit

‘Een bon kopen’

“NFT’s zijn slechts een nieuwe vorm van magische bonen die cryptofanaten voor geld kunnen verkopen – maar het enige dat u koopt is een ontvangstbewijs”, zei de heer Gerard. “De markt is volledig nep.”

Verschillende experts waarschuwden me dat de obscure en complexe technologie wordt gebruikt als dekmantel om mensen uit te buiten die het niet begrijpen. Kunstenaars hebben ook geklaagd over de kosten die gemoeid zijn met het maken van NFT’s – aangezien “gas” ook wordt gebruikt om biedingen goed te keuren en de kunst over te dragen. Een artiest op Reddit zei dat ze $ 200 aan vergoedingen verloren, nadat ze een NFT voor $ 1 hadden verkocht.

“Tenzij je werk hebt dat genoeg zal verkopen om mijnwerkersvergoedingen te dekken, is het het niet waard” , schreven ze.

“Zouden sommige sites de recente publiciteit kunnen uitspelen en gewoon proberen een cent van de kleine man te verdienen door middel van vergoedingen? Hoe komt het dat zoveel dingen voor zo weinig worden verkocht? Vergoedingen, vergoedingen en nog eens vergoedingen.”

Toen Mike Winkelmann (ook bekend als Beeple) voor 69 miljoen dollar aan NFT-kunstwerk verkocht, boekte hij een privéjet om het te vieren. Maar deze succesverhalen kunnen kleinere artiesten “verleiden”, die vaak geld verliezen, zei Amy Castor, een cryptocurrency-journalist. “De hele zwendel hiervan is om geld van artiesten aan te trekken”, zei ze, eraan toevoegend dat NFT’s “geen enkele intrinsieke waarde hebben”.

“Je zuigt het geduld uit goedgelovige artiesten, die vervolgens promotor worden van dit snel rijk worden-schema omdat ze er geld in hebben. “En al die tijd is de marktvolatiliteit er nog steeds – het kan allemaal verdwijnen.”

The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!