NFT’s zijn hot. Letterlijk. De NFT-techniek zoals we die nu kennen kent een duistere kant: het minen, controleren, verifiëren en minten van NFT’s draagt immens bij aan de opwarming van de aarde, wat komt door de grote hoeveelheden computers die het “rekenwerk” van de blockchain op zich nemen.
Stroomverbruik van NFT’s
NFT’s maken deel uit van de blockchain, een wereldwijd netwerk van computers die de techniek op poten houdt. Zonder deze computers, die het rekenwerk uitvoert, kunnen NFT’s helaas niet bestaan. Dat komt omdat het huidige NFT-protocol, ERC-721, gebaseerd is op het “proof of work”-concept. Alle transacties en mutaties moeten worden berekend. Om dit alles even in perspectief te brengen: de Universiteit van Cambridge berekende het verbruik van de Bitcoin-blockchain, en kwam tot de verbluffende conclusie dat het verbruik van deze blockchain hoger lag dan het verbruik van Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten en Argentinië!
Omdat NFT’s niet gebaseerd zijn op het Bitcoin blockchain (ERC-20), maar op het Ethereum blockchain (ERC-721), ligt het verbruik een stuk lager, mede door de populariteit van Ethereum. Desondanks berekende Alex de Vries van Price Waterhouse Coopers dat het Ethereum blockchain maar liefst 30,4 Twh verbruikt. Dat is het verbruik van heel Nederland op de Randstad na.

Zuinige non-fungible tokens
Het moge duidelijk zijn dat de potentiele groei van NFT’s (waaronder kunst) wordt beperkt door het stroomverbruik. Ethereum begrijpt dat concurrenten zoals Cardano (ADA) het stokje maar al te graag zouden willen overnemen, dus is de organisatie achter Ethereum al lange tijd bezig met een vernieuwde (zuinigere) variant van het ERC-721 protocol, namelijk ERC-1155.
Met het vernieuwde protocol kunnen transacties sneller en zuiniger worden gemaakt. Dat is hard nodig om de toekomst van NFT’s veilig te stellen. NFT’s bestaan namelijk al ruim een halve decennium, en hebben gezien de media-aandacht omtrent Beeple’s 69-miljoen dollar kostende NFT de druk niet bepaald verlicht.
De commissie op NFT’s, de zogenaamde Gas Fees
Voor iedere transactie op het Ethereum Blockchain, waarop de meeste NFT’s draaien, zijn kosten gemoeid. De transacties vergen zogenaamde onkosten, oftewel Gas fees. Goedkopere alternatieven als WAX en FLOW bestaan, maar staan nog in de kinderschoenen.
Wie Ethereum op zijn of haar wallet zet betaald vaak al transactiekosten of conversiekosten: voor het bieden op een NFT is zelfs in de meeste gevallen een conversie nodig van ETH naar Wrapped Ether, WETH. Een bedrag van ongeveer 10% is hierbij normaal.
Nu de prijs van Ethereum naar ongekende hoogte is gestegen (bijna $3000,- op 2 mei 2021), stijgt ook de prijs van NFT-transacties naar een haast onwerkbaar hoog tarief. Consumentenbieders en kunstenaars zijn hiervan de dupe: kunstwerken blijven onverkocht en consumenten hebben niet meer voldoende cryptovaluta. Het wachten is op Ethereum 2.0, die waarschijnlijk nog lang op zich laat wachten.
Met ‘proof of stake’ worden NFT’s echt zuinig
De Ethereum blockchain zal naar verwachting nog in 2021 een grote update krijgen waardoor Ethereum niet meer kan worden gemined. The Ethereum consortium zal overstappen van ‘proof of work’ naar ‘proof of stake’. Hiermee zijn moeilijke wiskundige berekeningen door miljoenen computers niet meer nodig.
We verwachten zelf dat de update in Q4 2021 zal plaatsvinden. We hebben gehoord dat tot die tijd veel (Nederlandse) milieubewuste kunstenaars zich nog afzijdig houden. Hoe denk jij erover? Laat het ons weten in onze Dutch NFT Facebook Community Groep.