Terwijl Max Hamilton afmaakt in Jeddah, zijn we online druk bezig met de andere “realiteit”: De Metaverse. Als je de afgelopen maand Metaverse-projecten hebt gevolgd, dan weet je dat de twee grootste leiders op de markt Decentraland en The Sandbox zijn. Er zijn veel overeenkomsten tussen de twee projecten, maar ook enkele belangrijke verschillen. Dit artikel vergelijkt Decentraland met The Sandbox, de twee beste Metaverse-munten op de markt.
De virtuele wereld van Decentraland
Decentraland is een volledig meeslepende 3D-blockchain-gebaseerde Metaverse, waarmee spelers percelen land kunnen kopen en het virtuele vaas-universum kunnen verkennen. Decentraland biedt een verscheidenheid aan ervaringen voor spelers, zoals casino’s, concerten, galerijen, games en nog veel meer.
Decentraland is sinds februari 2020 open voor het publiek en is het langstlopende 3D Metaverse-project in crypto.
Decentraland is open voor het publiek en iedereen kan hun Metaverse bekijken door hun officiële website te bezoeken en verbinding te maken met MetaMask. Zorg ervoor dat uw portemonnee is ingesteld op de Ethereum-keten en veel plezier met het verkennen!

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!
Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.
En wat is dan ‘The Sandbox’?
De Sandbox is voorzien van een 3D Metaverse, waarmee gebruikers percelen land kunnen kopen en er geld mee kunnen verdienen. De Sandbox biedt ook een game-ervaring met speurtochten, games en uitdagingen om beloningen te verdienen.
In tegenstelling tot Decentraland dat sinds februari 2020 live is, lanceerde The Sandbox onlangs zijn Alpha (testversie) op 29 november. Sandbox deed het heel erg goed hebben we gezien…
Decentraland vs The Sandbox
Zowel Decentraland als The Sandbox zijn gebouwd op de Ethereum–blockchain. Zowel SAND als MANA zijn ERC-20-tokens die op Ethereum leven.
Daarnaast gebruiken zowel Decentraland als The Sandbox NFT’s om hun percelen te verkopen. De collecties zijn beschikbaar op Opensea en iedereen kan bieden op een NFT die hen eigendom geeft over een specifieke coördinaat in de Metaverse.
Voor Decentraland worden de percelen “percelen” genoemd, terwijl voor The Sandbox de eigendommen “LAND” worden genoemd.
Op het moment van schrijven verkopen zowel het land van Decentraland als The Sandbox elk voor ongeveer $ 12.000 – $ 15.000, wat aantoont hoe vergelijkbaar de twee projecten zijn.
Het belangrijkste verschil tussen Decentraland en The Sandbox is dat Decentraland toegankelijk is via de webbrowser. The Sandbox daarentegen vereist dat je een applicatie downloadt en een account aanmaakt met je e-mailadres.
Decentraland vereist niet dat gebruikers hun e-mail gebruiken, omdat het gemakkelijk verbinding kan maken met uw MetaMask-portemonnee.
Weetje: Binnenkort lanceren we een GRATIS online Metamask NFT-cursus. Deze verschijnt in onze NFT Online Crypto Academy. Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Anders dan dat, biedt The Sandbox vergelijkbare ervaringen en algehele lay-out als Decentraland. Beide hebben een centrale hub waardoor spelers naar verschillende eilanden kunnen reizen. Beide hebben NPC’s en verschillende interactieve in-game-structuren, waardoor spelers speurtochten kunnen voltooien, items kunnen knutselen, enz.
NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.
Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar.
De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.
Wat is dan beter? Decentraland of De Zandbak, of ja, Sandbox haha?
Decentraland was de pionier tussen de twee als het gaat om het uitbrengen van een 3D Metaverse en de eerste die een proof of concept creëerde dat werkt.
Het lijkt erop dat The Sandbox Decentaland op veel manieren eenvoudig heeft gekopieerd, vooral de structuur van de Hub en de NFT-collectie om percelen te verkopen.
Ik was nooit een fan van projecten die anderen kopiëren en weinig innovatie op tafel brengen. Begrijp me niet verkeerd, The Sandbox is uitzonderlijk goed gebouwd en bracht concurrentie op tafel, maar mijn keuze zal Decentraland zijn.
Als iemand wiens inhoud voortdurend wordt geplagieerd op verschillende websites, is het moeilijk voor mij om respect te tonen voor projecten die kopiëren wat anderen al hebben gedaan. Ik kies dus zonder twijfel voor Decentraland.
Hoewel The Sandbox er visueel aantrekkelijker uitziet, omdat gebruikers een Windows-applicatie moeten downloaden, is Decentraland de oorspronkelijke innovator die de Metaverse-markten zal blijven domineren. Waar kies jij voor? Laat het ons weten in de comments.