Nee, Beeple’s 5000 days is niet de duurste NFT die ooit verkocht is: dat is de Merge van kunstenaar Pak die voor maar liefst 91.8 Miljoen dollar werd verkocht. De verkoop van The Merge was volgens Nifty Gateway, een van de grootste NFT-Marktplaatsen, een record voor nog levende artiesten.

De Top-10 Duurste NFT’s tot nu toe

Het valt ons en veel leden binnen de NFT-Community op dat de meesten denken dat Beeple eenzaam aan de top staat voor wat betreft NFT’s: de werkelijkheid ligt iets anders. CryptoPunks verkopen qua totale volume veel meer dan Beeple, en de duurste NFT is er eentje van Pak.

  1. The Merge – $91.8 million (Pak) (foto links)
  2. Everydays: The First 5,000 Days – $69 million (Beeple) (foto midden)
  3. Human One – $28.9 million (Beeple)
  4. CryptoPunk 7523 – $11.75 million (CryptoPunks)
  5. CryptoPunk 4156 – $10.35 million (CryptoPunks)
  6. CryptoPunk 7804 – $7.56 million (CryptoPunks)
  7. CryptoPunk 3100 – $7.51 million (CryptoPunks)
  8. Right-click and Save As guy – $7.09 million (XCOPY)
  9. Ringers 109 – $6.9 million (Art Blocks)
  10. Crossroad – $6.6 million (Beeple)

The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.

De top 10 Duurste en meest verkochte NFTs van Pak Beeple Cryptopunks
Pak’s The Merge – Duurste NFT ooit! (links)

The Merge van NFT-artiest Pak, die vlak voor 2021 ten einde loopt, werd verkocht voor $ 91,8 miljoen via Nifty Gateway. Wat het interessanter maakt, is dat in plaats van dat één persoon de volledige NFT bezit, The Merge werd opgedeeld als project en verdeeld is tussen 28.983 handelaren. Dat komt neer op iets meer dan 300.000 delen van de NFT per persoon.

NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.

Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar

De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!