NFTs Verkopen: Stappenplan

Je eigen digitale kunst verkopen: welke kunstenaar of grafisch ontwerper wilt dat nou niet? NFT’s worden steeds bekender en wij van NFTCryptoKunst.nl zien graag meer Nederlandse kunstenaars in de scene. Wij leggen je daarom graag uit hoe je jouw eigen kunstwerken kunt creëren en verkopen.

Je kunt op verschillende manieren NFT’s aan de man brengen. Je hebt handmatige methoden waarin je in codetaal programmeert, maar als technische termen als ‘wrappen in ERC-721-tokens‘, ‘smartcontracts in Solidity’ en ‘OpenZeppeling URI’ je niet veel zeggen kun je het beste kijken naar kant en klare oplossingen. Precies daarmee gaan we je helpen.

Handleiding NFT kunst maken en verkopen

  • Open een MetaMask account. Met MetaMask heb je een zogenaamde “wallet” in handen
  • Zet wat Eth (Etherium) op je wallet. Hiermee betaal je voor alle transacties
  • Verzin een goede naam, je niche in de kunstwereld, en maak wat digitale kunstwerken
  • Meld je aan bij een Crypto NFT-marktplaats. Wij raden je OpenSea aan
  • Upload je NFT’s naar OpenSea
  • Verstuur je NFT op de blockchain voor je eigen unieke token
  • Je NFT is nu klaar om verhandelt te worden!
  • Dat waren de stappen in het kort. Hieronder wordt iedere stap verder uitgelegd.

Voordat we beginnen: Wat kost het verkopen van een NFT?

We vallen gelijk met de deur in huis. Veel beginnende kunstenaars raken (veel) geld kwijt bij het proberen te verkopen van NFT’s. We horen regelmatig verhalen van kunstenaars dat zij zijn bestolen omdat ze iets te naïeve waren en de vele spam/bots op Discord en Twitter er vertrouwd uit zagen. “Send me your passphrase so we can sell your NFT’s!” Nooit doen dus…

Een ander punt dat vaak over het hoofd wordt gezien zijn de verplichte “gas”-kosten, oftewel de gasfees. Dit zijn de kosten (in Ethereum bijvoorbeeld) om een transactie te berekenen en te valideren op de Blockchain.

Deze kosten maak je bijvoorbeeld de eerste keer op een grote marktplaats. Je verbindt je wallet dan met het platform. Ook bij het verkopen of kopen van een NFT betaal je deze transactiekosten.

Anno 2022 ben je ongeveer €100 tot €500 kwijt bij het inrichten van een marktplaats met jouw kunst. Dit kan hoger of lager liggen: gelukkig zijn er “zuinigere” blockchains zoals Solana waardoor de kosten veel lager komen te liggen.

The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.

MetaMask

Je moet allereerst een MetaMask wallet downloaden.

MetaMask is een online wallet met een geavanceerde Web3 dApp integratie, waardoor gebruikers met behulp van de Chrome-extensie in DeFi applicaties aankopen kunnen doen. Kort gezegd zorgt MetaMask ervoor dat je een ethereum-testnetaccount hebt die verbinding maakt met je browser.

Omdat MetaMask’s wallets vaak veel waarde bevatten (lees: Ethereum), worden veel neppe MetaMask-tools nagemaakt, volgegooid met malware etcetera. Zorg er dus voor dat je MetaMask ALLEEN downloadt via metamask.io. Je kunt de download controleren op echtheid, door te kijken naar het aantal downloads: in Google Chrome is dit ruim 3 miljoen keer.

Je moet voor een mogelijke herstelactie jouw wachtwoordzin op een papier noteren en je bent er nu klaar voor om het te gebruiken. Bewaar deze “Secret Backup Phrase” goed! Als je deze kwijtraakt ben je alle toegang tot je crypto-assets zoals NFT’s en Ethereum kwijt.

Wij raden je aan om altijd 3 backups te hebben: 1 lokaal, 1 op een usb stick op een externe locatie, en 1 online. Je kunt de toegang tot deze bestanden altijd beveiligen met bijvoorbeeld Veracrypt (best technisch).

Koop/verzend wat ETH

Voor het verzenden van NFT’s maak je bijna altijd gebruik van de Ethereum blockchain, dus hoewel het gratis is om een onveranderlijk bestand van jouw afbeelding te creëren, moet je wel gas kosten betalen om het token te kunnen verzenden en valideren. Deze zogenaamde “gas kosten” kunnen al snel oplopen tot (januari 2022: €600(!) honderden euro’s. Dit is dé achilleshiel van de meeste NFT-marktplaatsen. Het kan prijzig zijn…

Stuur wat ETH die je al in jouw bezit hebt naar je nieuwe MetaMask wallet of koop er wat van met behulp van het ingebouwde Wyre platform. (verderop dit artikel vind je een video met een visuele uitleg)

NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.

Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar

De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.

Meld je bij OpenSea aan

Na wat onderzoek en het vermijden van enkele van de duurdere opties voor het maken (minten) van een NFT (op één site die we ontdekten kostte dit zelfs 1.500 dollar!), vonden we OpenSea.

OpenSea, de ‘grootste NFT marktplaats’, biedt een gratis service voor het maken van NFT’s, hoewel het token wel op de blockchain gevalideerd moet worden om overdraagbaar en ‘echt’ te zijn. Dat laatste kost dus weer geld.

Creëer je NFT

Wanneer jij de NFT met behulp van een JPG (of video, of..) bestand samenstelt, dan kun je kiezen hoeveel commissie de maker ervan ontvangt elke keer dat deze tussen gebruikers overgedragen wordt. Meestal is dit ongeveer 10%.

Gebruikers kunnen tevens informatie aan de afbeelding toevoegen, zoals hyperlinks, hoeveel kopieën er gemaakt kunnen worden en geheime berichten waartoe alleen de eigenaar van de NFT toegang heeft.

Verstuur het op de blockchain

Omdat een blockchain in wezen een verzameling van transacties is, is het logisch dat jouw NFT eerst overgedragen moet worden om het bestaan ervan op de blockchain te valideren.

En dat is het! Nu kun jij zelf NFT’s maken om zo grappige cadeaus naar jouw vrienden te sturen of eveneens een meesterwerk te creëren waar iemand miljoenen voor wil neertellen. Ik laat de keuze geheel aan jou over.

Ik ben niet technisch, wil me ook niet hierop focussen… wat nu?

Voor kunstenaars die goede kunst creëren en hiermee door willen blijven gaan, maar toch de wereld van non-fungible-tokens willen aanboren, hebben we een oplossing. Op de website www.h00manly.com (nullen, geen ows(!)) kunnen artiesten GRATIS 1 tot 5 NFT-kunstwerken inzenden waarna deze na een keuring op een NFT-Marktplaats (OpenSea of Foundation) worden geplaatst. Bij verkoop ontvang je, afhankelijk van je keuze, tot 80% van de opbrengsten. De rest wordt door het platform terug in de community gestopt of gaat naar het goede doel.

GRATIS ONLINE NFT CURSUS & CASHBACK BIJ NFT SECRETS CURSUS!
De razend interessante wereld van NFT Cryptokunst staat nooit stil. Schrijf je daarom in voor onze GRATIS NFT Cursus “Handelen in NFT’s en Crypto” op onze NFT Academy, waar non-fungible token experts je de laatste kneepjes uit het vak leren.

Op zoek naar een cursus die dieper in de materie duikt? Neem dan een kijkje op deze link. Bij het bestellen van deze cursus ontvang je tevens een Bol.com tegoedbon, NFT eBooks én Adobe Photoshop NFT Templates!

Meld je ook aan voor de NFT-Nieuwsbrief, want er komt veel meer (gratis) goeds aan!

.

Video: Hoe maak en verkoop je een non-fungible token?