Wat is er aan de hand in de kunstwereld? Sommige kunstenaars ontvangen plotseling miljoenen voor hun digitale kunstwerken door de introductie van zogenaamde NFT’s.

What are #NFTs and how are they changing the #artworld? #Dutch television is airing a special episode of #Tegenlicht with @DonDiablo and others. Go check it out! #nftkunst #nftnederland @ArtBasel #drift

Tegenlicht schijnt licht op NFT’s

VPRO Tegenlicht ontmoet een voorhoede van digitale kunstenaars op de grootste internationale kunstbeurs in Miami. Een wonderbaarlijke nieuwe wereld toont zich. Hier klotst het geld tegen de plinten, schijnt de zon eeuwig en laat een nieuwe generatie van kunstverzamelaars zich voor het eerst zien. In deze wereld zijn NFT kunstenaars de nieuwe profeten.

Maar de combinatie tussen cryptovaluta en mediakunst roept ook veel vragen op. Biedt de NFT-rage de langverwachte online ontwrichting in het voordeel van de creatieve makers? Of wordt er een spel gespeeld met slechts een paar superrijke winnaars en veel verliezers? Loopt straks de lucht uit de NFT-ballon? Of zijn NFT’s de voorbode van veranderingen die veel verder gaan dan alleen de kunst?

Benieuwd naar de hele aflevering? Klik dan hier (VPRO website Tegenlicht).

NFT Meetup met o.a. Dadara

In navolging van de aflevering zal er ook een fysieke bijeenkomst (klik voor tickets!) worden gehouden met onder andere Bregtje van der Haak, Gustaaf Dekking, Inte Gloerich, Judith de Leeuw, Socrates Schouten en Dadara.

NFTs zijn binnen de kunstwereld momenteel de nieuwste hype, maar wellicht ook een blijvend fenomeen. Over het maakproces van de aflevering en de wereld van de NFTs, gaan we allereerst in gesprek met de voorgaande sprekers.

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!