Metaverse, VR en AR

De Virtuele Wereld. Vanaf de jaren 2000 zijn we er allemaal beetje bij beetje mee opgegroeid. Eerst met het internet, de smartphone, en later met Virtual Reality en nu met de ‘Metaverse’.

Wat is de Metaverse?

De Metaverse kun je eigenlijk beschouwen als een koppeling van verschillende digitale werelden met de realiteit. Jij, als actor, neemt deel IN een virtuele wereld. Dit is anders bij bijvoorbeeld Second Life, waar je slechts een actor “op afstand beheert en bestuurt”.

De Metaverse: een gedeelde virtuele wereld dus waarbij virtual reality en de echte wereld samenkomen.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg ziet de metaverse als opvolger of nieuwe versie van het internet, dat dan voor een groot deel bestaat uit 3D-omgevingen, waar mensen samen dingen kunnen doen. Als we Zuckerberg mogen geloven, gaan we er binnen vijf tot tien jaar veel tijd doorbrengen.

En dat zegt niet alleen Zuckerberg, maar ook andere bazen bij techbedrijven. Van Meta (tot voor kort Facebook) en Microsoft tot Amazon en chipbedrijf Nvidia: grote techbedrijven zien stuk voor stuk een toekomst in de metaverse.

Maar of het nou om een virtuele vergaderkamer gaat, een geschiedenisles in het Colosseum of een concert: iemand moet die werelden bouwen. En dat geldt ook voor de spullen die in de metaverse verkocht gaan worden. In plaats van een auto-advertentie plaatsen in die wereld, zou je iemand ook in die auto zelf kunnen laten rijden, schetste Epic-baas Tim Sweeney al eens. 

Projecten: De Metaverse in de praktijk

In de praktijk zien we verschillende leuke Metaverse-projecten langskomen. Neem bijvoorbeeld “Momentum” van Odyssey. Dit Nederlandse bedrijf biedt een software kit aan (open source) waarmee mensen hun eigen 3D Wereld binnen de metaverse kunnen bouwen. “De comunity moet van de Metaverse profiteren”, aldus de oprichter Rutger van Zuidam.

RTL-Z sprak met het bedrijf “Beemup”. Zij willen zogenaamde ‘metaspaces’ aanbieden in de metaverse.

Waar het enthousiasme alvast groot is bij ondernemers, moet het grote publiek nog even wennen aan de metaverse. “Het is nog heel abstract, omdat nog niemand echt weet wat er komt, of een visie heeft welke kant het opgaat”, zegt Elmar Eisemann, hoogleraar computergraphics en visualisatie aan de TU Delft. “Ook zijn er nog technische problemen.”