MetaMask. Grappige naam, nietwaar? MetaMask is in de NFT-wereld één van de belangrijkste tools die je nodig hebt om NFT’s te verhandelen. Als je al een tijdje meeloopt in dit wereldje heb je vast wel zo’n digitale browser portemonnee. Ben je nieuw in de wereld van NFT’s? Dan leggen we je in dit berichtje uit wat MetaMask is en hoe je een eigen digitale portemonnee waarmee je NFT’s en Crypto kunt kopen, aanmaakt.
Wat is MetaMask?
MetaMask kun je zien als een klein programmatje die draait in je browser met een kluis. In deze kluis bewaar je het “geld”, in dit geval Ethereum of andere Crypto-valuta (assets). Je hebt ook een app van MetaMask: we raden je echter aan om altijd op een desktop of laptop met MetaMask te beginnen: je moet namelijk in het begin belangrijke gegevens opslaan. Deze gegevens mag je absoluut niet kwijtraken, want wie zijn of haar “wachtwoorden” kwijtraakt is straks ook al zijn of haar portemonnee kwijt.
Hoe open je een MetaMask account?
Een MetaMask-account open je door naar de website MetaMask.io te gaan, en de extensie te downloaden voor je webbrowser of door de app te downloaden voor je iOS- of Androidapparaat.
NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.
Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar.
De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.