NFT-Marktplaatsen. We hebben er heel vaak over geschreven. Bijvoorbeeld over de zeer hoge kosten, of de strenge toelatingseisen van Premium NFT (non-fungible token) Marktplaatsen zoals Foundation.app. Tegenwoordig bestaan er honderden NFT Marktplaatsen die draaien op blockchains van Ethereum, Solana, Cardano of een andere zelfontwikkelde blockchain. In het verleden schreven we al dat de bekendste Nederlandse gamer Kwebbelkop, of Jordi van den Bussche, actief is in de NFT-wereld (Bored Ape Yacht Club), maar vandaag maakte hij bekend tegenover Quote dat hij een eigen NFT-platform zal lanceren.

Is de website LaunchMyNFT gratis?

Tegen de Quote zegt Kwebbelkop:

“Het platform is gratis.”

Dat blijkt wel iets genuanceerder te liggen.

‘Het is gratis zo lang je je collectie gratis aanbiedt, want wij vragen standaard 2,5% over de prijs die je vraagt. Over 0 is dat dus 0. Zodra je wel geld gaat vragen, claimen wij dus een percentage.’

Helemaal gratis is het trouwens nooit, want je betaalt zoals altijd de zogenaamde ‘gas fees’, transactiekosten op het blockchainnetwerk van Ethereum of Solana, ook als je de NFT’s zelf gratis aanbiedt. ‘Wij proberen dat ook zo makkelijk mogelijk te houden’, zegt Van den Bussche.

The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.

In twee maanden tijd van 0 naar BAM!

Voor de ontwikkeling van de nieuwe NFT Marktplaats is Van den Bussche een samenwerking aangegaan met twee externe crypto-ontwikkelaars, namelijk Weyu (powered by Solana and Binance) en Appsus. Het platform is volledig met eigen geld ontwikkelt. Kwebbelkop heeft naar eigen zeggen diverse potentiele investeerders moeten afslaan. Ook gelooft hij dat NFT’s zeker in de toekomst steeds belangrijker gaan worden, en geen gebakken lucht representeert zoals veel amateurs denken. Neem bijvoorbeeld Berkshire Hathaway’s CEO Warren Buffet: “Cryptocurrency basicly has no value”, of Charlie Mungers… eeuhm… “Bitcoin is going to zero. ZERO!” Ha!

NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.

Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar

De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.

Coverfoto: Kwebbelkop Instagram, Twitter – LaunchMyNFT Twitter

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!