LimeWire, welke Gen-Z-er kent het niet: een van de populairste P2P file-sharing platform van de 21-ste eeuw, samen met software als eMule en KaZaa. De P2P download-scene is de afgelopen 10 jaar, mede door Kim.com’s drama, doodgebloedt. “Tijd voor verandering!” moesten ze denken bij LimeWire, want vanaf nu kunnen gebruikers bij LimeWire NFT Marketplace terecht om NFT’s te kopen!
LimeWire P2P Muziek NFT-handel
LimeWire wilt zich in de NFT-scene positioneren als dé muziek-NFT Marktplaats. Daarvoor willen zij samenwerken met de muziekindustrie en zangers. Achter LimeWire zit inmiddels een heel nieuw team, geleid door de Oostenrijkse broers Paul Zehetmayr en Julian Zehetmayr. Zij kochten het IE van het merk vorig jaar. Het nieuwe NFT-team (Wat zijn NFT’s?) heeft naast werknemers in Oostenrijk ook mensen in Duitsland en Engeland.
“LimeWire heeft de basis gelegd voor (illegale, dat wel) muziekstreaming. Het is geschiedenis die we kunnen ombuigen naar iets positiefs.”
De LimeWire-broers.
NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.
Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar.
De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.
NFT’s zijn voor veel meer zaken te gebruiken dan kunst alleen. In deze blog spreken we over muziek, maar de utility-mogelijkheden zijn gigantisch!