NFT’s zijn hot! In Nederland zijn naar schatting ongeveer 3000 amateurartiesten actief met het creëren van NFT’s, oftewel non-fungible tokens. Ruim 99% van alle NFT’s zal nooit een koper vinden. Waarom dat zo is legden we eerder al eens uit. Gunfactor is hierin een van de belangrijkste factoren. Net als een goed netwerk en doorzettingsvermogen. In de meeste gevallen is ook een behoorlijke bag aan Ethereum nodig, vooral als je op premium NFT-marktplaatsen als Foundation.app actief wilt zijn. We zullen in dit stappenplan de belangrijkste aandachtspunten doorlopen voor iedereen die niet via een (gratis) community zoals h00manly.com of OpenSea zijn of haar kunst wilt tentoonstellen, maar direct via Foundation.app.

Wat is Foundation.app?

eBay. Marktplaats. Speurders. De Vondst. Iedereen kent wel een aantal online verkoopplatforms. Geen twee marktplaatsen zijn hetzelfde. Hetzelfde geldt voor NFT’s. Terwijl de massa zich aanmeldt voor OpenSea, schaart de elite der kunstenaars zich liever achter Foundation.app. Op Foundation.app vind je doorgaans NFT’s van hoogwaardigere kwaliteit dan op andere NFT-marktplaatsen. Ook vind je bekende artiesten zoals Don Diablo op deze marktplaats.

Foundation.app vs OpenSeas.io

Vergeleken met OpenSea.io kent Foundation.app een aantal voordelen én nadelen. De belangrijkste voordelen van Foundation.app is dat kunst serieuzer wordt genomen. Ook krijg je als creator meer aanzien van je volgers, die je veel beter kunnen volgen via de sociale media dan op OpenSea.io.

Op Foundation.app worden NFT’s voor minimaal 0,1 ETH verkocht: dat is 2 maal hoger dan op OpenSea (0,05). Of je dat als een voordeel of nadeel ziet is aan jouzelf; voor beginnende kunstenaars is het meestal een hele grote nadeel omdat kopers niet graag honderden euro’s uitgeven aan een beginnend artiest.

Aanmelden voor Foundation.app? Trek dan je portemonnee. In het aanmeldproces én het verkoopproces van een NFT moet je meerdere malen je Wallet en NFT’s verifiëren op de Blockchain. De kosten? Vele honderden euro’s. In tegenstelling tot OpenSea moet je ook voor het minten van nieuwe drops gas fee betalen.

Verkopen op Foundation.app gaat niet zomaar: Standaard word je als collector ingedeeld. Wil je ook kunst verkopen? Dan moet je door de community een behoorlijk aantal keren worden geupvote, óf door een huidige koper worden uitgenodigd als creator. Dat laatste kan overigens alleen als de creator een NFT via Foundation.app verkocht heeft. Een creator kan maximaal vijf volgers aanwijzen als creator.

Stap 1 na het aanmaken van een account op Foundation.app is het verzamelen van NFT’s. In dit geval bood www.h00manly.com 0,1101 ETH ($400 dollar) op een willekeurig kunstwerk van een dito willekeurige artiest op Foundation.app. Met de gas fee hierbij opgeteld kom je op een bedrag van ruim $500 US dollar.

Heb je eenmaal (meerdere) NFT’s verzameld en gekocht, dan kom je meestal in het zicht van volgers én geïnteresseerden. Doe je huiswerk en kom in contact met andere creators. Spreek anderen aan en probeer te netwerken.

Als creator (in dit geval h00manly) kun je NFT’s ‘minten’, oftewel verifiëren op de blockchain.

Grappig! Een NFT op de blockchain met de tekst “Become a creator on Foundation”. Hoe verzin je het!

Geef je NFT een prijs. Houd rekening met alle bijkomende kosten. Many hundreds of dollars. Such sad. Very high.

Na een goede pauze van meestal 5 tot 30 minuten is je NFT een realiteit. Via Etherscan kun je de validatie controleren.

Je bent helemaal klaar! Of toch niet? Nee. Nu gaat het pas echt beginnen.

Het echte NFT-werk gaat nu pas beginnen

De NFT-scene is een wereld waarin de ongeduldigen kunst (en geld) overdragen aan zij met de langste adem. Neem even een kijkje op het account van h00manly, en meld je aan als creator als je de te doorlopen stappen te ingewikkeld vindt. Hoe je dat doet lees je op www.h00manly.com.

Beginnende kunstenaar of geïnteresseerd in NFT’s? Lees dan mee in onze Facebookcommunity!

Ga naar foundation.app/h00manly/ om de besproken NFT van dichterbij te zien. Vergeet ook niet om het account van h00manly te volgen! Uit de volgers van h00manly.com worden 5 creators gekozen.

“Deep Impact” is een NFT van foundation.app/slovomir/.

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!