Hoe kun je NFT Cryptokunst kopen?

Het kopen van NFT’s is voor de meeste mensen een lastige kwestie. Je hebt verstand van technische zaken nodig en het kost ook wel wat, dat handelen in cryptokunst.

Op deze pagina leggen we je uit hoe je een NFT koopt via een NFT-Marktplaats.

NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.

Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar

De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.

Het Kopen van NFT’s

Voordat we verdergaan over Non-Fungible Tokens moeten we iets uitleggen.

NFT’s is in feite een techniek; vandaag de dag worden NFT’s in 1 adem genoemd met digitale kunstwerken, maar dat doet eigenlijk geen recht aan de mogelijkheden, die we hier hebben uiteengelegd. Je bent waarschijnlijk op deze pagina gekomen omdat je wél wilt weten hoe je digitale kunst kunt kopen.

De meeste NFT’s koop je met behulp van Ethereum, een cryptomunt waar je vast wel eens van hebt gehoord.

Is kopen hetzelfde als Investeren of handelen in NFT’s?

Absoluut niet! Pas extra goed op wat je doet, want vaak zien we dat mensen willekeurige (tijdelijk) gehypete NFT’s opkopen, maar er niet veel meer mee kunnen. Voor het investeren in NFT’s is veel kennis nodig, daarvoor kun je onder meer terecht in onze Facebook NFT Groep, Discord groep en Online NFT Cursus Platform: de NFT Academy.

The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.

Waar kun je Non-Fungible Tokens verhandelen?

Zoals eerder gezegd gebeurd het handelen in NFT’s op speciale NFT-Marktplaatsen die gekoppeld zijn aan de Blockchain van een bepaalde Cryptomunt, zie het als een server. Omdat er dagelijks nog nieuwe NFT-projecten bijkomen en het aantal marktplaatsen inmiddels erg is gegroeid zullen we alleen de bekendste NFT-Marktplaatsen in het kort behandelen.

OpenSeas

Op OpenSeas kun je, als je beschikt over een (MetaMask) wallet, NFT’s kopen. Iedere marktplaats kent haar voor- en nadelen. Het grootste nadeel van OpenSeas? Het aanbod. Ook beginnende “kunstenaren” bieden hun kunst aan op dit platform, maar gelukkig hebben we…

Foundation.app

Deze Marktplaats staat bekend om zijn strengere toelatingseisen, maar daardoor ook mooiere kunst. Neem snel een kijkje.

Benieuwd naar NFT’s en wil je een Workshop volgen? Kijk dan hier.

Voor- en nadelen van het kopen van NFT’s

Voor- en nadelen van NFT’s
NFT’s komen duidelijk ten goede aan kunstenaars die digitale media produceren. Vóór NFT’s was het buitengewoon moeilijk om de authenticiteit van digitale media te verifiëren, omdat iedereen het bestand zou kunnen kopiëren en plakken. Niet alle NFT’s zijn echter waardevol en er zijn duidelijke voor- en nadelen van NFT’s.

Pluspunten van het kopen van NFT’s

  • Niet-fungible tokens maken het gemakkelijk om online digitale media te kopen en verkopen.
  • Deze tokens gebruiken de blockchain om het eenvoudig te maken om authentieke kunstwerken en digitaal eigendom te verifiëren.
  • NFT’s kunnen verzamelobjecten zoals ruilkaarten interactiever en boeiender maken.

Nadelen van het kopen van NFT’s

  • De NFT-rage heeft de prijzen voor sommige verzamelobjecten extreem duur gemaakt, en ze behouden mogelijk hun waarde op de lange termijn niet.
  • Als je jouw NFT’s niet veilig opslaat, lopen ze mogelijk het risico om op dezelfde manier als andere cryptocurrencies te worden gehackt.
  • Dat laatste gebeurd helaas steeds vaker waardoor we weer maar eens duidelijk maken: gebruik alleen geld dat je kunt missen!