Cardano (ADA)

Cardano, opgericht in 2014, is één van de snelst groeiende blockchain van dit moment. Op het moment van schrijven (2021) staat de cryptovaluta op het gebied van marktkapitalisatie van Cardano, ADA, op #3 in de wereld na Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Cardano is opgericht door de ontwikkelaar van Ethereum, Charles Hoskinson en is gebaseerd op wiskundig onderzoek. De munt wordt dan ook niet voor niets aangeduid als de “cryptotechniek voor academici”. Dit geeft de munt een enigszins zekere toekomst, omdat de blockchain zich al heeft bewezen en zuiniger is dan het ETH-blockchain. Omdat nu ook NFT’s te verhandelen zijn op het Cardano-blockchain, zal Cardano wellicht nog sneller groeien dan verwacht.

NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.

Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar

De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.

“Ethereum on steroïds”

De NFT-techniek draait voornamelijk op het Ethereum-blockchain. Helaas staat deze blockchain, net als die van Bitcoin, bekend om de hoge “gas” fees, oftewel mining & stroomkosten. Cardano brengt hier met haar eigen blockchain verandering in.

Cardano en Orion Protocol (ORN)

Door de samenwerking van Cardano en het Orion Protocol, zal Cardano een steeds grotere rol gaan spelen in de DeFi en NFT-scene.

The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.