Kunstwerken die worden vernietigd? Daar hebben we wel vaker van gehoord. Vooral wanneer deze vervolgens als NFT door het leven gaan en de praktische variant niet meer nodig is. De Britse kunstenaar Damien Hirst doet nu hetzelfde met ruim 4000 gesigneerde kunstwerken.
“Deze (NFT) kunst gaat niet verloren!”
Volgens Damien gaat zijn kunst door het verbranden niet verloren. Integendeel.
“Ik transfoormeer deze fysieke kunst tot NFT’s, Non-fungible tokens.”
De 4851 kunstwerken die worden verbrand zijn namelijk al iemands eigendom geworden op de Blockchain als NFT. Hierdoor blijft de kunst, ondanks dat deze in de “offline wereld” is vernietigd, toch bestaan.
NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.
Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar.
De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.
De Valuta (The Currency) is de naam van Hirsts eerste NFT-tentoonstelling. Als onderdeel van het project had de 57-jarige kunstenaar vooraf 10.000 werken virtueel te koop gezet. Het gaat volgens zijn website om “unieke” vellen met gekleurde stippen die hij in 2016 heeft gemaakt, inclusief watermerk.
Canvaskunst of NFT’s? De meningen waren verdeeld
10.000 NFT’s uit The Currency werden online geveild en zijn gemiddeld voor €2000 per stuk verkocht. Iedere koper kon daarbij aangeven of hij of zij een fysieke canvas, of digitale NFT wilden hebben van de kunst. 52% van de kopers koos uiteindelijk voor een fysiek kunstwerk; 48% voor de NFT. Dit toont aan dat de NFT-scene, ook tijdens de actuele bear-market, een rooskleurige toekomst tegemoet gaat.

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!
Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.
Coverfoto: Instagram Damien Hirst