Heel jammer vinden we het, dat de ooit zo florissante NFT-scene, aan het losbrokkelen is door mensen met kwade bedoelingen. Klachten over oplichting en scams. Mensen die “miljoenen” willen verdienen met NFT’s, maar er na een cursus achter komen dat ze dezelfde informatie ook op YouTube vinden, of wat te denken van het liegen over de waarde van je verdiensten (een half miljoen), terwijl je naar eigen zeggen dé Nederlandse NFT-Cursus Guru bent, maar vergeten was dat de blockchain liegen onmogelijk maakt? We kregen de afgelopen maanden erg veel berichten van jullie, en proberen met dit bericht een halt toe te roepen aan de vele valse voorwendselen en negatieve energie die de NFT-scene dreigt te verstoren.
Oplichting en scams? Daar is een markt voor…
“Van 1200 dollar naar 490.000 dollar in 4 maanden!”
Klinkt dit te mooi om waar te zijn?
We ontvangen steeds meer klachten van (beginnende) NFT-handelaren dat zij geld zijn kwijtgeraakt door oplichting of scams. Net als in de reguliere cryptovaluta-wereld is het verliezen van je volledige walletinhoud (portemonnee) een kwestie van onoplettendheid en/of het te goed van vertrouwen zijn. We schreven eerder al dat de haat voor NFT’s groeit, en om het tij te keren is vooral het gebruik van gezond verstand een vereiste!
Mensen worden in de NFT-Wereld op verschillende manieren opgelicht of gescammed. Zo vinden er zogenaamde rugpulls plaats: hierbij lijkt een project legit, zie je hier en daar mensen de NFT’s kopen, maar dan ineens! Weg is je vloer, de ontwikkelaars en eigenaars zijn met de hele cryptobag gevlucht en jij blijft achter met lege handen.
Ook worden nog veel te veel mensen die zich hebben aangemeld voor een NFT-project (bijvoorbeeld op Discord) benaderd door een “Beheerder” van dezelfde groep. Vervolgens wordt de gebruiker wijsgemaakt dat hij of zij is geselecteerd voor een winactie of whitelist en zijn walletgegevens moet overdragen of wordt gevraagd een bedrag over te maken.
“Maar de DM leek zo echt, zelfs de naam en profielfoto kwamen overeen!”

Focus! Fake it, and you won’t make it…
De meeste klachten ontvingen we over een cursuswebsite met de Focus op NFT’s (naam is bij de redactie bekend). In een WhatsAppgroep claimt de beheerder en tevens ontwikkelaar van de cursus (Joey) een walletinhoud van een half miljoen dollar te hebben opgebouwd in slechts 4 maanden. En dat met een inleg van slechts 1200 dollar. Een half miljoen dollar, daar kun je wel 3 Lamborghini’s mee kopen…
“Van 1200 dollar naar 490.000 dollar in 4 maanden!”
Joey
De beheerder plaatste een video met het “bewijs”. Al snel krijgen leden van de groep argwaan. Diverse leden waren inmiddels al bezig met het controleren van de zeer onwaarschijnlijke claim van de beheerder. Hoe? THE BLOCKCHAIN! De getoonde walletadres werd aan de tand gevoeld en wat bleek? Er stond slechts 172 dollar op. Net genoeg voor een aantal Lamborghini-stickers of posters. Ook goed.
We vinden het zeer en zeer kwalijk dat consumenten op een dergelijke wijze worden voorgelogen en bedriegt. Dergelijke acties van geldwolven dienen per direct te stoppen.

F-12 Inspect Element: In WhatsApp groepen is de NFT-drama compleet
Het filmpje heeft de beheerder verwijderd, maar in andere WhatsAppgroepen wordt tot aan de dag van vandaag gesproken en gegrapt over de zeer kwalijke fout, en volgens het ACM (Autoriteit Consument & Markt) zelfs een financieel delict is, gericht op consumenten, dat verregaande gevolgen kan hebben.

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!
Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.
De focus op NFT’s en cursussen: NFT Focus, Dutch NFT Crypto Academy, NFT Secrets, Corné Marchand & Boef… wie volgt?
NFTCryptoKunst.nl lanceerde in maart 2021 als eerste een online NFT-cursus platform op https://nftcryptokunst.nl/academy/. Op ons platform worden diverse cursussen (de meesten helemaal gratis) ter beschikking gesteld door ervaren instructeurs en partijen. Interesse voor NFT’s is er voldoende: in December behaalde onze website een maandrecord aan bezoekers: 300.000. Het platform wordt dagelijks door honderden cursisten bezocht: vanaf 1 maart verschijnen hier 6 nieuwe cursussen op, dus houd de pagina in de gaten.
Sinds de zomer van 2021 vindt er echter een negatief tendens plaats: jan en alleman focussen zich ineens op de NFT-scene. Opeens lijkt iedereen een zelfbenoemde NFT-Guru of expert te zijn, terwijl non-fungible tokens zoveel meer zijn dan kunst of flippen alleen.
Sinds begin januari 2022 focussen ook reguliere cryptobloggers zich op NFT’s. Zolang instructeurs zich aan de gestelde ACM regels houden is dat uiteraard geen probleem, maar nu ook “influencers” met vooral een groot aantal minderjarige volgers zich in één dag omscholen tot NFT-Guru hopen wij dat de ACM de Cryptomarkt serieuzer neemt en Guru’s die de consument bewust verkeerd inlichten om een cursusje te verkopen harder straffen.
NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.
Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar.
De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.
Ben jij zelf opgelicht, gescamd of wil je ons verder informeren? Stuur dan een email naar melden@nftcryptokunst.nl