Als kind vond Nyla Hayes tekenen prachtig! Net zoals bijna ieder ander kind het deed, is het maken van tekeningen iets wat haast nooit het eigen huishouden verlaat. Maar niet als je Nyla heet. Zij tekende zogenaamde Long Neckies, geschetste portretten van vrouwen met verschillende achtergronden die lange, smalle nekken hebben en verdiende er miljoenen mee!

In het kort:

  • Nyla Hayes begon met tekenen toen ze 4 jaar oud was en maakte de zogenaamde Long Neckies toen ze pas 9 lentes jong was.
  • Ze heeft zowel JPEG- als galgemene kunst-NFT’s gemaakt vanaf haar telefoon en tablet.
  • Ze gebruikt apps die zijn gedownload uit de Apple Store om haar kunstwerken te maken en zet ze vervolgens over naar OpenSea.

GRATIS ONLINE NFT CURSUS & CASHBACK BIJ NFT SECRETS CURSUS!
De razend interessante wereld van NFT Cryptokunst staat nooit stil. Schrijf je daarom in voor onze GRATIS NFT Cursus “Handelen in NFT’s en Crypto” op onze NFT Academy, waar non-fungible token experts je de laatste kneepjes uit het vak leren.

Op zoek naar een cursus die dieper in de materie duikt? Neem dan een kijkje op deze link. Bij het bestellen van deze cursus ontvang je tevens een Bol.com tegoedbon, NFT eBooks én Adobe Photoshop NFT Templates!

Meld je ook aan voor de NFT-Nieuwsbrief, want er komt veel meer (gratis) goeds aan!

.

“Mijn favoriete dinosaurus was de Brontosaurus en ik was toen echt dol op dinosaurussen”, zei Hayes, die nu 12 is. “Dus ik wilde dat toevoegen aan mijn Long Neckies omdat ik het supercool vond.”

Dinosauriers deden me denken aan sterke vrouwen…

Voor Hayes vertegenwoordigt de lange, dikke nek van de dinosaurus iets dat krachtig en sterk is, en ze denkt op die manier aan vrouwen.

“En dat is eigenlijk wat ik met mijn kunstwerken wil laten zien, hoe mooi, sterk en krachtig vrouwen kunnen zijn. En het maakt niet uit wat je cultuur of achtergrond is, eigenlijk zijn alle vrouwen mooi”, zei Hayes.

Haar kunstwerken zijn populair geworden bij liefhebbers van NFT’s (niet-fungible-token), die in recordtempo de digitale kunstwerken met blockchain-ondersteuning opkochten.

The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.

De eerste collectie van Hayes, bekend als Long Neckie, werd op 10 maart uitgebracht. Het omvatte een verzameling van 75 stuks, waarvan er 51 zijn verkocht. Ze tekende een deel van dat kunstwerk toen ze 9 was en is van plan om dit elk jaar aan deze collectie toe te voegen.

Ze bracht haar tweede en grotere collectie uit, Long Neckie Ladies, op 27 juli. Deze omvatte 3.333 vrouwenportretten en “het was binnen enkele uren uitverkocht”, zei Hayes’ moeder Latoya. Nyla heeft sindsdien een mannelijke tegenhanger gecreëerd die bekend staat als de Long Neckie Fellas.

TIMEpieces en WEB3

Ze was ook de eerste artiest die een collectie had voor TIMEPieces, een web3-platform van Time Magazine voor NFT’s. Hierover binnenkort meer op NFTCryptoKunst.nl!

Tot op heden heeft haar kunstwerk 1.394 ETH opgebracht aan primaire en secundaire verkopen, of ongeveer $ 5,8 miljoen (5 miljoen euro, voor belastingen…) op basis van de handelsprijs van ether op maandag, volgens transactiegegevens op de OpenSea- en KnownOrigin-marktplaatsen. Hayes heeft 382 ETH ($ 1,61 miljoen) verdiend aan primaire verkopen vóór uitgaven zoals ontwikkelaarsbetalingen en gaskosten.

2021 was een goed jaar voor videomakers als Hayes. Naarmate de belangstelling voor cryptocurrencies toenam, stegen de NFT-handelsvolumes tot boven een recordbedrag van $ 6 miljard in het derde kwartaal, volgens NonFungible.com.

Maar sommige experts, zoals de crypto-miljardair Mike Novogratz, hebben gewaarschuwd dat de hausse niet eeuwig zal duren. En anderen die NFT’s vergelijken met fysieke kunst, zeggen dat de digitale verzamelobjecten gedijen op een kunstmatig gevoel van schaarste.

Wat betreft waar de creatieve ideeën van Hayes vandaan komen, zegt ze dat ze inspiratie put uit zowel de echte als de digitale wereld.

“Ik probeer inspiratie uit bijna alles te halen, maar meestal kan ik het uit bepaalde kleuren halen, of ik haal het grootste deel van mijn inspiratie uit Google of Pinterest,” zei Hayes. “Maar ik wil wel de wereld rondreizen, zodat ik het in het echt kan zien. En daar kan ik ook inspiratie uit halen.”

Hoe het meisje begon aan haar NFT-reis

De familie van Hayes wist dat ze kunst wilde nastreven. Maar de traditionele kunstwereld had toetredingsdrempels. Het kan een uitdaging zijn om erachter te komen hoe u kunst in een galerij kunt laten zien of zelfs gewoon op een website kunt plaatsen en verzenden.

NON-FUNGIBLE TOKENS IN HET KORT…
NFT staat voor “Non Fungible Token”, oftewel ‘niet vervangbare token’ en is een digitale eigendomscertificaat op de blockchain. Hiermee zijn eigendommen verifieerbaar en kun je aan iedereen laten zien dat je een digitaal object in bezit hebt. Je kunt een NFT maken van alles wat digitaal is, zoals foto’s, filmpjes, Twitterberichten en in grotere mate aankopen in computerspellen. Deze kun je vervolgens gebruiken of tentoonstellen in de virtuele wereld, oftewel het metaverse, zoals bijvoorbeeld in een game of Instagram post.

Van digitale kunst of contracten is zo bijvoorbeeld te achterhalen wie de eigenaar is. Dat komt omdat alles wordt vastgelegd in de Ethereum Blockchain: een soort logboek (netwerk van computers) die alle transacties verwerken en bijhouden. Dit kost veel stroom dus worden innovatievere, zuinigere Blockchains van onder andere Solana en Cardano steeds populairder. NFT’s zijn sinds afgelopen jaar enorm booming en worden ook wel een “virtuele goudmijn” genoemd, waarbij de prijzen tot in de miljoenen kunnen oplopen. Zo verkocht Dolce&Gabbana afgelopen september 9 ontwerpen als NFT’s voor 5.65 miljoen dollar en werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2.9 miljoen dollar

De NFT-wereld kent nog heel veel beperkingen, problemen (zoals scams en oplichting) en kwesties die onduidelijk blijven: zo verkrijg je met een NFT niet het intellectueel eigendom of auteursrecht van de non-fungible token: iedereen kan namelijk jouw plaatje of video kopiëren en het origineel? Daarvan bestaat er maar 1 van.

“In die tijd hadden we niet echt genoeg geld om iets met mijn kunst te doen,” zei Hayes.

De oom van Hayes wist van haar passie en stelde voor om NFT’s te onderzoeken. Haar vader en broer sprongen toen op het idee en hielpen haar met het technische proces.

In het begin tekende Hayes alleen maar afbeeldingen met een app op haar telefoon. Maar toen ze meer over NFT’s begon te begrijpen, wilde ze manieren vinden om haar werk te verbeteren. Ze begon een iPad te gebruiken waardoor ze een groter canvas kreeg. Hayes downloadde vervolgens een schilder-app genaamd Procreate.

Voor haar eerste collectie, Long Neckie, sloeg ze, toen de kunst klaar was, de afbeeldingen op als JPEG’s, bracht ze over naar een computer en uploadde ze om ze op OpenSea te slaan. Ze heeft ook KnownOrigin gebruikt, een ander NFT-platform dat op de Ethereum-blockchain staat voor een van haar kleinere collecties.

Haar grotere collecties zoals de Long Neckie Ladies en Fellas waren generatieve kunst. Voor dit project werkte ze samen met ontwikkelaars zoals The Andi Rutz Group en het Cosmic Paws-team.

Voor dit proces moest Hayes elke eigenschap van de afbeelding in lagen aanbrengen door kenmerken zoals de ogen, neus en haar afzonderlijk te tekenen. Elk item werd opgeslagen en verzonden naar de ontwikkelaars die vervolgens willekeurig door de computer gegenereerde stukken maakten.

Interessant? Deel dit artikel met je vrienden!